Ursula von der Leyen: „Un Brexit dur ar fi o lovitură pentru ambele părţi”

Ursula Von der Leyen a afirmat că acordul retragerii la care au ajuns premierul britanic Theresa May şi negociatorul şef al UE, Michel Barnier, va rămâne baza viitoarelor discuţii. „Nu dorim un Brexit dur, este un deznodământ negativ pentru ambele părţi. Avem un acord al retragerii bun”, a declarat ea.

Noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu acordat The Guardian şi altor patru ziare europene că un Brexit dur ar avea „consecinţe negative masive” atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE şi a precizat că UE ar putea oferi ajutoare de urgenţă pentru naţiuni precum Irlanda, care ar putea resimţi efectele unui astfel de deznodământ.

Von der Leyen a afirmat că acordul retragerii la care au ajuns premierul britanic Theresa May şi negociatorul şef al UE, Michel Barnier, va rămâne baza viitoarelor discuţii.

„Nu dorim un Brexit dur, este un deznodământ negativ pentru ambele părţi. Avem un acord al retragerii bun”, a declarat ea.

Von der Leyen a afirmat că acordul nu este mort: „Nu, este un acord bun, care a fost negociat în concordanţă cu liniile roşii ale guvernului britanic”.

Ea şi-a reiterat viziunea că UE ar trebui să ia în considerare amânarea Brexitului, care este programat în prezent pentru 31 octombrie 2019 dacă „vor exista motive bune”.

„Un Brexit fără acord vine cu consecinţe negative pentru ambele părţi, fără să luăm în considerare ce înseamnă acest lucru pentru Irlanda. De aceea trebuie să facem tot pentru a ajunge la un Brexit ordonat. Şi de aceea dacă există motive bune pentru o amânare din partea prietenilor britanici, sunt dispusă să îi ascult”, a afirmat ea.

Von der Leyen a afirmat că un sistem european pentru acordarea de ajutoare sociale celor neangajaţi, după modelul unor măsuri implementate în Germania pentru a gestiona efectele crizei financiare din 2008, ar putea fi implementat pentru cele 27 de naţiuni din UE.

„Putem aplica această idee pentru întreaga Europă. În situaţia unui şoc extern precum un Brexit fără acord, care ar afecta puternic două sau trei ţări, acest sistem ar putea fi implementat”, a afirmat von der Leyen.

După ce a fost întrebată dacă Irlanda ar putea beneficia de acest sistem, ea a răspuns: „Nu pot să prezic. Dar este corect ca Europa să ajute statele membre care au fost afectat cel mai puternic”.

„Munca va începe. În dezbaterile mele cu grupările politice şi delegaţiile naţionale am găsit multă schimbare pentru o colaborare constructivă. Schimbările climatice, digitalizarea, economia, Brexitul, securitatea, comerţul, migraţia – avem treabă de făcut”, a declarat ea.

Ea a indicat o abordare mai nuanţată faţă de state precum Polonia şi Ungaria, care se află în conflict cu UE, blocul european acuzându-le că încalcă statul de drept.

„Cred că trebuie să ascultăm cu atenţie argumentele. De exemplu, polonezii spun, justificat, că au primit 1,5 milioane de persoane din Ucraina – o ţară care este gazda de mai mulţi ani a unui război hibrid în care oamenii încă mor. Nu putem ignora acest lucru”, a precizat ea.

Citește și
Mercur retrograd pe 27 septembrie. Zodiile avantajate de schimbările care au loc până pe 18 octombrie
Mercur retrograd pe 27 septembrie. Zodiile avantajate de schimbările care au loc până pe 18 octombrie
Cine e Francesco Paglieri de la Asia Express. Drama neștiută a fiului Patriziei. Viața i s-a schimbat complet la 14 ani
Cine e Francesco Paglieri de la Asia Express. Drama neștiută a fiului Patriziei. Viața i s-a schimbat complet la 14 ani
Ce înseamnă dacă ai găsit boabe de fasole sau resturi de mâncare la ușa casei. Polițiștii explică ce poate să însemne acest „semn”
Ce înseamnă dacă ai găsit boabe de fasole sau resturi de mâncare la ușa casei. Polițiștii explică ce poate să însemne acest „semn”
Mai multe articole

„De asemenea, statele membre care vor să meargă mai departe cu schema de redistribuire a refugiaţilor au început deja procesul de găsire a soluţiilor. Dar în zone diferite, fiecare stat membru are nevoie de solidaritatea celorlalte. Trebuie să împărţim dificultăţile – poate în zone diferite pentru ţări diferite”, a afirmat von der Leyen.

Sursa : news.ro

Zodii norocoase în ziua de 21 septembrie 2021. 3 nativi care se vor bucura de reușite
Nativii se vor bucura de foarte multe surprize frumoase pe tot parcursul zilei. Se anunță o...
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2021. Gemenii trebuie să aibă grijă de familie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2021 spune că munca grea abia acum începe pentru Gemeni....
Parteneri
Cine sunt femeile puternice care participă la Asia Express: Drumul Împăraților. Concurentele care s-au remarcat prin forță și determinare
Cel de-al patrulea sezon al competiției Asia Express a început și aduce în prim-plan echipe determinate, formate din concurenți unul și unul. Acestea se vor întrece într-o cursă care le va testa la maximum limitele în cursa pentru marele premiu, în valoare de 30 000 Euro. În Asia Express 2021, echipele participante sunt formate din vedete competitive, dornice să iasă din zona de confort. Descoperă cine sunt femeile puternice care participă la Asia Express: Drumul Împăraților.
Catine.ro
Ultimele știri