Antena Căutare

Venezuela eliberează un parlamentar din opoziţie înaintea vizitei Înaltului Comisar ONU privind Drepturile Omului

Venezuela l-a eliberat luni pe parlamentarul din opoziţie Gilber Caro, care a fost reţinut în aprilie, aliaţii săi susţinând că i-a fost încălcată imunitatea parlamentară, relatează Reuters.

Anunţul privind eliberarea lui Caro a fost făcut de Adunarea Naţională pe Twitter.

Decizia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro vine cu câteva zile înainte de vizita lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU privind Drepturile Omului, pentru a se întâlni cu victime ale abuzurilor privind drepturile omului. Bachelet va discuta de asemenea cu Maduro şi cu liderul opoziţiei şi cu preşedintele autoproclamat Juan Guaido.

„Parlamentarul Gilber Caro nu ar fi trebuit niciodată închis. Astăzi el este eliberat, însă la fel ca toţi venezuelenii, nu este liber”, a informat Adunarea Naţională.

În ianuarie, Guaido a evocat constituţia pentru a se autoproclama preşedinte interimar, numindu-l pe Maduro un dictator şi susţinând că victoria sa din alegerile din 2018 a fost frauduloasă. Guaido a fost recunoscut ca preşedinte de zeci de naţiuni, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor vecine din America de Sud.

Maduro, care încă are control asupra instituţiilor de stat şi a forţelor armate, îl consideră pe Guaido marioneta SUA.

ONU a criticat luna trecută modul în care guvernul de la Caracas a gestionat arestarea lui Caro, susţinând că lipsa unei confirmări privind soarta sa şi locul în care se află reprezintă „o dispariţie forţată”, conform dreptului internaţional.

Caro, care a mai petrecut 18 luni în închisoare între 2017 şi 2018, fiind acuzat de trădare şi deţinere ilegală de arme, a fost eliberat de la sediul serviciilor secrete Sebin din Caracas, a declarat avocatul său Pedro Diaz-Blum pentru Reuters.

Diaz-Blum face parte din Grupul de la Boston, o reţea de avocaţi americani şi venezueleni care au asigurat medieri între guvern şi opoziţie în Venezuela în ultimii zece ani. Gruparea a postat luni un videoclip scurt pe Twitter în care Caro poate fi văzut cum se întâlneşte cu membri ai grupului în biroul său.

Gruparea pentru drepturile omului Penal Forum a informat că Melvin Farias şi Junior Rojas, doi bărbaţi pe care i-a descris ca fiind prizonieri politici şi care se aflau în închisoare de peste un an, au fost de asemenea eliberaţi.

Sursa : news.ro

SUA vor trimite încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu ca răspuns la „comportamentul ostil al forţelor iraniene”... Un iluzionist a murit sub privirile îngrozite ale rudelor, prietenilor și jurnaliștilor. „Dacă voi reuşi să mă eliberez,...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x