Antena Căutare

Verzii cer patru posturi în Comisia Europeană, pentru a coopera cu Ursula von der Leyen

”Să nu contaţi pe Verzi pentru a obţine majoritatea în Parlament, dacă nu suntem în Comisia Europeană (...). Ne vor, plătesc”, a cerut Philippe Lamberts într-o conferinţă de presă. Ţinând cont de scorul Verzilor în alegerile europene de la 26 mai, ”înseamnă patru comisari”, a calculat el.

Copreşedintele Verzilor în Parlamentul European (PE) Philippe Lamberts a cerut miercuri ca patru comisari ecologişti să facă parte din echipa pe care urmează să o formeze Ursula von der Leyen, viitorarea preşedintă a Comisiei Europene (CE), ca o condiţie a cooperării ecologiştilor, relatează AFP.

”Să nu contaţi pe Verzi pentru a obţine majoritatea în Parlament, dacă nu suntem în Comisia Europeană (...). Ne vor, plătesc”, a cerut Philippe Lamberts într-o conferinţă de presă.

Ţinând cont de scorul Verzilor în alegerile europene de la 26 mai, ”înseamnă patru comisari”, a calculat el.

Ecologistul belgian s-a declarat ”deranjat” de atitudinea liderilor francez Emmanuel Macron şi german Angela Merkel care au apreciat, în opinia sa, că un comisar ecologist ar fi suficient în viitoarea echipă a Ursulei von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a îndemnat, la începutul lui iulie, la ”implicarea Verzilor” în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE, în contextul în care nu le-a fost atribuit vreun post, în pofida rezultatului alegerilor.

Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi seara, cu 383 de voturi, cu nouă mai multe decât majoritatea necesară de 374 de voturi de care avea nevoie.

Verzii - care nu au votat în favoarea sa - au felicitat-o şi i-au propus cooperarea lor.

”Mesajul său proeuropean este bienevenit (...). Verzii au fost aleşi pe baza unui program al schimbării, iar noi vom continua să respectăm acest angajament. Oriunde preşedinta CE vrea să fie un aliat în acest obiectiv, uşa noastră rămâne deschisă şi suntem pregătiţi să cooperăm în mod proactiv cu noua Comisie”, au afirmat Verzii într-un comunicat.

Până la intrarea în funcţie, la 1 noiembrie, Ursula von der Leyen urmează să constituie o nouă Comisie, alcătuită dintr-un comisar din fiecare stat membru - 27 în total cu preşedinta, mai puţin din Marea Britanie, din cauza Brexitului.

Guvernele propun comisari să le reprezinte.

Cum nu există vreun guvern condus de Verzi în UE, numai ţările în care există coaliţii cu Verzii ar putea lua în calcul un comisar ecologist.

În Danemarca, de exemplu, unde Verzi fac parte din coaliţia aflată la putere, postul este deja ”atribuit” liberalei Margrethe Vestager, care va fi vicepreşedinta Comisiei.

În Luxemburg, alt exemplu, s-a convenit în Guvern ca un social-democrat să fie propus comisar.

Verzi fac parte, de asemenea, din guvernele Suediei şi Finlandei.

Sursa : news.ro

Un tribunal din Rusia a prelungit cu încă trei luni perioada de arest pentru şase din cei 24 de marinari ucraineni captu... Gruparea Statul Islamic îndeamnă la noi atentate în Tunisia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x