Verzii cer patru posturi în Comisia Europeană, pentru a coopera cu Ursula von der Leyen

”Să nu contaţi pe Verzi pentru a obţine majoritatea în Parlament, dacă nu suntem în Comisia Europeană (...). Ne vor, plătesc”, a cerut Philippe Lamberts într-o conferinţă de presă. Ţinând cont de scorul Verzilor în alegerile europene de la 26 mai, ”înseamnă patru comisari”, a calculat el.

Copreşedintele Verzilor în Parlamentul European (PE) Philippe Lamberts a cerut miercuri ca patru comisari ecologişti să facă parte din echipa pe care urmează să o formeze Ursula von der Leyen, viitorarea preşedintă a Comisiei Europene (CE), ca o condiţie a cooperării ecologiştilor, relatează AFP.

”Să nu contaţi pe Verzi pentru a obţine majoritatea în Parlament, dacă nu suntem în Comisia Europeană (...). Ne vor, plătesc”, a cerut Philippe Lamberts într-o conferinţă de presă.

Ţinând cont de scorul Verzilor în alegerile europene de la 26 mai, ”înseamnă patru comisari”, a calculat el.

Ecologistul belgian s-a declarat ”deranjat” de atitudinea liderilor francez Emmanuel Macron şi german Angela Merkel care au apreciat, în opinia sa, că un comisar ecologist ar fi suficient în viitoarea echipă a Ursulei von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a îndemnat, la începutul lui iulie, la ”implicarea Verzilor” în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE, în contextul în care nu le-a fost atribuit vreun post, în pofida rezultatului alegerilor.

Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi seara, cu 383 de voturi, cu nouă mai multe decât majoritatea necesară de 374 de voturi de care avea nevoie.

Verzii - care nu au votat în favoarea sa - au felicitat-o şi i-au propus cooperarea lor.

”Mesajul său proeuropean este bienevenit (...). Verzii au fost aleşi pe baza unui program al schimbării, iar noi vom continua să respectăm acest angajament. Oriunde preşedinta CE vrea să fie un aliat în acest obiectiv, uşa noastră rămâne deschisă şi suntem pregătiţi să cooperăm în mod proactiv cu noua Comisie”, au afirmat Verzii într-un comunicat.

Până la intrarea în funcţie, la 1 noiembrie, Ursula von der Leyen urmează să constituie o nouă Comisie, alcătuită dintr-un comisar din fiecare stat membru - 27 în total cu preşedinta, mai puţin din Marea Britanie, din cauza Brexitului.

Guvernele propun comisari să le reprezinte.

Cum nu există vreun guvern condus de Verzi în UE, numai ţările în care există coaliţii cu Verzii ar putea lua în calcul un comisar ecologist.

În Danemarca, de exemplu, unde Verzi fac parte din coaliţia aflată la putere, postul este deja ”atribuit” liberalei Margrethe Vestager, care va fi vicepreşedinta Comisiei.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

În Luxemburg, alt exemplu, s-a convenit în Guvern ca un social-democrat să fie propus comisar.

Verzi fac parte, de asemenea, din guvernele Suediei şi Finlandei.

Sursa : news.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri