Live acumNunta cu scantei (r)
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

Veste tristă în această dimineață. A murit! Omul care a evadat de la Auschwitz într-o mașină SS s-a stins la 98 de ani!

Polonezul Kazimierz Piechowski, un prizonier care a evadat în mod spectaculos din lagărul nazist de concentrare de la Auschwitz furând o maşină a SS, a murit la 98 de ani la Gdansk, a anunţat Institutul Memoriei Naţionale - IPN din Polonia, potrivit AFP.

Prizonier cu nr. 918, Piechowski, cercetaş, a fost deportat în lagăr în 1940 cu primul transport de prizonieri politici polonezi. El a evadat la 20 iunie 1942 cu alţi trei prizonieri, printre care Stanislaw Jaster, căruia Witold Pilecki, deportat voluntar la Auschwitz, i-a încredinţat raportul său privind funcţionarea lagărului.

Raportul, primul document de acest gen atât de detaliat, a fost apoi transmis de Rezistenţa poloneză Aliaţilor la Londra, informându-i de atrocităţile comise în cel mai mare loc de exterminare a evreilor europeni de către germanii nazişti.

Prizonierii au reuşit să fure uniforme SS, arme şi o maşină Steyr 220 decapotabilă folosită de comandantul lagărului, Rudolf Höss.

"Unii povestesc că odată ajunşi în libertate, noi i-am trimis lui Höss o carte poştală pentru a le mulţumi că ne-au împrumutat maşina. Însă nu este adevărat. Nu am făcut nimic de acest fel", le-a povestit Piechowski celor de la IPN cu cinci ani înaintea morţii sale.

În libertate, Piechowski a intrat în Armata de Interne (AK). După război, el a fost închis la fel ca mulţi alţi membri ai Rezistenţei poloneze şi condamnat la zece ani de închisoare de către puterea comunistă.

Evadarea a fost subiectul unui documentar realizat de postul britanic de televiziune BBC, în care apare Piechowski însuşi.

În lagărul de la Auschwitz, instalat de Germania nazistă în sudul Poloniei ocupate, peste 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei europeni, au murit între 1940 şi 1945.