Căutare Live

VEZI de ce armata si de ce tip de arme dispune Gaddafi!

Inainte de "insurectie”, liderul libian a facut un inventar al armatei nationale.

Pe hartie, dupa o prima evaluare, a reiesit ca Gaddafi dispune de aproximativ 100.000 de militari sprijiniti de artilerie grea, de blindate si de avioane de lupta, ba chiar si de o mica marina de razboi.

Din toate acestea nu se stie cu precizie ce a incaput pe mana rebelilor, dar chiar si asa, Colonelul poate conta pe faptul ca unitatile militare cele mai bine echipate si antrenate i-au ramas fidele si acum, dupa 41 de ani de cand se afla la putere si in actualele conditii, cand nu numai poporul sau, ci lumea-ntreaga pare pornita impotriva sa. In ultima instanta, Gaddafi ar putea conta pe vreo 12.000 de militari fideli, intre care cei din Brigada 32, comandata de catre unul dintre fiii sai, Khamis.

In total, armata libiana are 76.000 de militari activi, carora li se adauga o "rezerva" de 40.000 de militii.

Detaliat, armata terestra a Libiei are 50.000 de oameni, 800 de tancuri, dintre care o multime nu mai e buna de nimic, 120 de vehicule de recunoastere, 1.000 de blindate de lupta si cam tot atatea vehicule pentru transportul trupelor, precum si peste 2.400 de piese de arilerie, 500.000 de mortiere si peste 400 de rachete sol-aer.

Marina libiana are 8.000 de oameni, in care se includ si garzile de corp, doua submarine de patrulare, trei nave de suprafata si 15 vedete rapide. Cele doua submarine sunt cu propulsie clasica de conceptie sovietica din clasa Foxtrot si nu mai sunt operationale.

Aviatia libiana are 18.000 de oameni, 394 de avioane de lupta, intre care figureaza 7 bombardiere TU-22, 187 de MIG-uri 23 si 25, de vanatoare, 180 de avioane de atac la sol, MIG 21 si 23, Mirage F1 si Su 17 si 24.

Mai sunt 7 MIG-uri 25 de supraveghere, 85 de avioane de transport militar, 35 de elicoptere de atac de fabricatie rusa, 11 aparate de recunoastere maritima si 90 de elicoptere de transport si mixte, de transport si recunoastere, de diferite tipuri.

Comandamentul apararii aeriene dispune de 216 rachete sol-aer. Starea lor nu este insa prea buna.

Cat priveste armele chimice pe care le-ar detine Libia, Organizatia pentru Interdictia Armelor Chimice (OPCW) a facut cunoscut oficial ca Libia si-a distrus tot stocul sau de arme chimice in 2004, in incercarea sa de a se apropia de Occident.

OPCW estimeaza insa ca Libia si-ar fi pastrat totusi aproximativ 10 tone de gaz mustar intr-o ascunzatoare secreta situata in desert.

Sursa: Jurnalul National

IMAGINI SOCANTE / Doi barbati, zdrobiti de tauri in Columbia... Italia se teme de teroristi infiltrati...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri