Antena Căutare

Viata lui Osama Bin Laden, cel mai cautat om de pe planeta

Osama Bin Laden este cunoscut ca fiind cel mai cautat om de pe planeta. El era liderul gruparii teroriste al-Qaeda, retea care a stat in spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. De 10 ani, Statele Unite ale Americii l-au vanat.


Majoritatea fratilor sai au studiat in strainatate, dar Osama a decis sa ramana in Arabia Saudita.

Viitorul lider Al Qaida si-a gasit chemarea in anul 1979, cand trupele sovietice au invadat Afganistanul. Alaturi de afgani a declansat razboiul sfant impotriva comunistilor, finantat din banii familiei lui.

Dupa ce sovieticii au fost alungati din Afganistan, Osama a pus bazele Al Qaida si a inceput un jihad global, impotriva Statelor Unite, care, in mod ironic sponsorizase rezistenta afgana in razboiul impotriva URSS.

Cand Irakul condus de Sadam Hussein a invadat Kuweitul in anul 1990, Bin Laden si-a oferit ajutorul familiei regale kuweitiene, dar a fost refuzat. In schimb, mai marii Kuweitului au cerut sprijinul Statelor Unite.

Bin Laden a fost expulzat din Arabia Saudita si s-a refugiat mai multi ani in Sudan, unde a pus bazele mai multor baze militare pentru pregatirea insurgentilor Al Qaida, pentru ca mai apoi sa plece in Afganistan. Intr-un interviu pentru CNN a amenintat in mod direct Statele Unite sa isi scoata trupele din Arabia Saudita.

Au urmat ani intregi in care a cerut Statelor Unite sa paraseasca Irakul si sa intrerupa relatia cu Israelul. Bin Laden a lansat atacuri sinucigase impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania. In anul 2000 a ucis mai multi soldati pe o nava americana in Yemen.

Totul a culminat cu atentatele sinucigase de la World Trade Center, cel mai mare atac impotriva Statelor Unite de la Pearl Harbour.

Citeste si Antena3

Foto:courtneyluv.com

Vezi cum il ironizeaza Obama pe Donald Trump!... Rusia cere garantii juridice cu privire la scutul antiracheta din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x