Antena Căutare

VIDEO! Proteste la Budapesta impotriva noii Constitutii

Zeci de mii de oameni au protestat aseara, la Budapesta. Nu vor sa intre in vigoare noua Constitutie maghiara.

Adoptata inca din aprilie, actuala legea fundamentala a Ungariei a primit numeroase critici pe motiv ca limiteaza puterile Curtii Constitutionale, ameninta libertatea presei si pune capat independentei justitiei.

Manifestantii au scandat sloganuri impotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban si au fluturau pancarte pe care scria: "Destul!", "Dictatura lui Orban!" sau "Orbanistan!".

In acelasi timp, membrii guvernului si presedintele Pal Schmitt participau la ceremonia organizata la Opera din Budapesta, cu ocazia intrarii in vigoare a noii Constitutii. Desfasurata sub denumirea "Va fi din nou republica", demonstratia a strans aproximativ 30 de mii de oameni in centrul capitalei ungare.

Numele evenimentului face referire la una dintre modificarile din noua Constituti, ce inlocuieste titulatura de "Republica Ungara" cu denumirea "Ungaria".

Intrata in vigoare de la 1 ianuarie, noua constitutie a fost adoptata cu majoritate parlamentara de doua treimi a partidul Fidesz, condus de Viktor Orban. Din cauza tendintelor sale autoritare, legea fndamentala a fost criticata atat de liderii europeni cat si de secretarul de stat american, Hillary Clinton.



Foto: EPA/Intact Images

Fiica fostului presedintele iranian, condamnata la inchisoare pentru proteste... VIDEO! Medicii si farmacistii din Grecia, in greva doua zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x