Antena Căutare

Warren îl depăşeşte pe Biden pentru prima oară în intenţiile de vot în alegerile primare democrate

Senatoarea americană Elizabeth Warren, o stea în ascensiune în alegerile primare democrate în vederea desemnării adversarului lui Donald Trump în 2020, l-a depăşit uşor pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, potrivit unui sondaj, o premieră pentru această progresistă care poartă o campanie de teren dinamică şi foarte de stânga, relatează AFP.

Senatoarea americană Elizabeth Warren, o stea în ascensiune în alegerile primare democrate în vederea desemnării adversarului lui Donald Trump în 2020, l-a depăşit uşor pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, potrivit unui sondaj, o premieră pentru această progresistă care poartă o campanie de teren dinamică şi foarte de stânga, relatează AFP.

Cu 27% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor şi simpatizanţilor democraţi, Warren îl devansează cu două puncte procentuale pe Biden (25%), care domina în frunte până acum, potrivit acestui studiu de opinie publicat miercuri de Universitatea americană Quinnipiac.

”În pofida faptului că este în marja de eroare, este pentru prima oară când alt candidat decât Biden deţine un avantaj numeric în (alegerile) primare, de când Quinnipiac a început să abordeze problema, în martie”, anunţă universitatea într-un comunicat.

Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, se află în creştere constantă de la intrarea sa în cursă, mulţumită unei campanii de proximitate, în care a fost în 27 de state şi în Puerto Rico, unde a făcut ”peste 60.000 de selifies” cu susţinătorii săi, potrivit echipei sale de campanie.

Promisiunea sa de a ”repara un sistem” american care, apreciază ea, a abandonat clasa de mijloc şi care îi favorizează doar pe bogaţi, se bucură de un ecou larg în opinia publică. Mai multe puncte din programul său - o taxă impusă celor foarte bogaţi, o asigurare de sănătate universală - o plasează, cu toate acestea, foarte la stânga.

Ea a făcut, de asemenea, o figură bună în primele trei dezbateri între candidaţii în alegerile primare. Următoarea are loc la jumătatea lui octombrie, în Ohio (nord).

”Ea generează mult entuziasm în calitate de candidată potenţială” în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020, explică Quinnipiac, în contextul în care jumătate dintre democraţi doresc ca viitorul preşedinte să facă reforme mari, chiar dificil de pus în aplicare.

Biden, din contră, are de suferit din cauza unor întrebări despre vârsta sa (76 de ani), după ce şi-a multiplicat derapajele, care alimentează îndoieli cu privire la capacitatea sa de a suporta o campanie electorală îndelungată.

Însă reprezentantul centrului beneficiază în continuare de un mare capital de simpatie, de pe urma imaginii sale de moderat capabil să-l înfrângăpe republicanul Donald Trump şi susţinut de afroamericani.

MENŢINEREA DIRECŢIEI

Cei doi candidaţi nu au răspuns unor solicitări de a comenta ale AFP.

În urma lor, senatorul independent din Vermont Bernie Sanders este creditat cu 19%, înaintea tânărului primar din South Bend Pete Buttigieg (7%) şi senatoarei din California Kamala Harris (3%).

Niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu atinge 2% din intenţiile de vot, potrivit acestei anchete naţionale, efectuate asupra a 1.337 de alegători, de la 19 la 23 septembrie.

Senatoarea din Massachusetts l-a depăşit pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în statul-cheie Iowa, primul care va vota în februarie, potrivit unui recent sondaj al ziarului Des Moines Register, Mediacom şi CNN.

Ea conduce, de asemenea, cu două puncte procentuale (27% la 25%) înaintea lui Joe Biden în New Hampshire, alt stat care votează în februarie, a anunţat marţi Universitatea Monmouth.

Ea ”continuă să fie mai puternică cu fiecare sondaj”, apreciază Patrick Murray, directorul anchetelor la Monmouth. "Ea pare să adune susţinere pe tot eşicherul, în detrimentul lui Biden şi Sanders”, spune el.

În California, fieful democraţilor liberali, senatoarea conduce detaşat cu 29% din intenţile de vot, urmată cu 20% de Joe Biden.

Pentru a păstra direcţia, o mare campanie publicitară televizată şi online este prevăzută în Iowa, New Hampshire, Nevada şi South Carolina, care vor vota în februarie, potrivit echipei sale.

Donald Trump, care se află în campanie în vederea unui al doilea mandat, şi-a apărat miercuri bilanţul şi a respins orice risc de a fi înfrânt.

”Mulţi oameni nu vor să o spună, dar vor să voteze cu Trump”, a dat asigurări preşedintele, care ar obţine o victorie într-un duel cu Biden, dar ar pierde în faţa lui Elizabeth Warren, în noiembrie 2020, potrivit RealClearPolitics.

Sursa : news.ro

Procedura de destituire, o cale riscantă atât pentru Trump, cât şi pentru democraţi... Ultimă oră! Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit, la vârsta de 86 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x