Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Washingtonul vrea ca Seulul să plătească mai mult pentru a-l apăra de Coreea de Nord - de cinci ori mai mult, scrie presa americană

Statele Unite vor ca Seulul să plătească mai mult pentru ca Washingtonul să protejeze Coreea de Sud de Coreea de Nord, a anunţat vineri, la Seul, şeful Pentagonului Marke Esper, fără să precizeze suma cerută de Washington, relatează AFP.

”Aceasta este o alianţă foarte puternică pe care o avem, dar Coreea de Sud este o ţară bogată şi ea poate şi trebuie să plătească mai mult, pentru a ajuta la compensarea costului apărării”, a declarat secretarul american al Apărării într-o conferinţă de presă la Seul.

El nu a precizat suma pe care Washingtonul o cere, însă, potrivit presei americane, administraţia lui Donald Trump ar cere Seulului să-şi mărească această contribuţie de cinci ori - la aproape cinci miliarde de dolari pe an.

Întrebat despre această sumă în timpul conferinţeide presă, ministrul sid-coreean al Apărării Jeong Kyeong-doo s-a abţinut să o confirme.

Însă el a subliniat că împărţirea poverii financiare a fost întotdeauna ”dreaptă şi rezonabilă” până acum şi că ar trebui să rămână aşa, însă la un nivel care să permită ”îmbunătăţirea” alianţei cu Washingtonul.

Statele Unite au staţionat permament 28.500 de militari în Coreea de Sud, pentru a o apăra de Coreea de Nord, în contextul în care Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Anul trecut, Coreea de Sud a acceptat să crească cu aproape 10% nivelul participării sale la desfăşurarea acestor militari americani pe teritoriul său - la aproape un miliard de dolari.

Sursa : news.ro

Recomandari