Antena Căutare

WikiLeaks: 11 septembrie al diplomatiei mondiale

In stare de soc, jenate de scurgerile de informatii facute publice de site-ul WikiLeaks.org si de publicatii cu greutate din mai multe tari ale lumii, diplomatiile mondiale incearca acum sa organizeze riposta. La Bucuresti, Ambasada Statelor Unite a raspuns solicitarii formulate de agentia Mediafax si a adus precizari in legatura cu tipul de informatii pe care diplomatii americani le trimit centralei de la Washington si cu stilul folosit de acestia in redactare.

"Guvernul SUA redacteaza si trimite telegrame, acestea fiind o forma eficienta de comunicare globala. Prin natura lor, informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele contin informatii preliminare si sunt adesea incomplete. Nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici", explica ambasada.

Pe de alta parte, misiunea diplomatica americana de la Bucuresti mentioneaza ca "Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil sa fi fost facute publice".

Totodata, tine sa sublinieze ca Statele Unite condamna ferm publicarea neautorizata a unor astfel de informatii confidentiale, care tin de securitatea nationala.

"Condamnam in termenii cei mai duri publicarea neautorizata a unor documente secrete si a unor informatii confidentiale ce tin de securitatea nationala. Publicand documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus in pericol vietile si munca persoanelor care lupta pentru drepturile omului, nu doar cauza in sine. Presedintele Obama sustine existenta in SUA si in intreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce raspund pentru faptele lor, dar actiunile nesabuite si periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv", se mai arata in raspunsul Ambasadei SUA la Bucuresti.

"In ultimele saptamani si luni, s-au facut mai multi pasi pentru a creste securitatea sistemelor noastre si pentru a preveni scurgerile de informatii", precizeaza Ambasada SUA.

Cererea regelui Abdallah al Arabiei Saudite catre SUA, pentru a ataca Iranul, informatiile potrivit carora Iranul a obtinut de la Coreea de Nord rachete foarte performante, aprecierile deloc magulitoare la adresa principalilor lideri mondiali: toate aceste documente au declansat o unda de soc cu consecinte inca imprevizibile, comenteaza si agentia France Presse.

Tot articolul, in Jurnalul National

Numaratoarea voturilor de la alegerile parlamentare din Moldova s-a incheiat. Partidul Comunist ramane in frunte... Marian Lupu: “In cadrul noii coalitii PDM va pune conditii transante”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x