Antena Căutare

Wikileaks: Polonia se temea ca devenise "un inconvenient" pentru SUA, in 2009

O noua telegrama marca Wikileaks dezvaluie un mesaj adresat Casei Albe de catre fostul ambasador american la Varsovia in martie 2009, in care acesta isi exprima teama ca ”Polonia devenise un resentiment, sau chiar un inconvenient pentru cercurile de la Washington”, anunta TheNews.pl.

"Exista temeri crescande in randul elitelor aflate la conducere in Polonia ca tara a devenit un resentiment sau chiar un inconvenient in cercurile politice de la Washington, iar acest lucru este greu de acceptat pentru o tara care se considera un aliat si un contribuabil important la interesele strategice americane din Europa si Afganistan"


Documentul a fost trimis imediat dupa prima intrevedere dintre secretarul de Stat american Hilary Clinton si ministrul polonez de Externe Radek Sikorski si la inceputul mandatului presedintelui Barack Obama.

Astfel, conform ambasadorului, Guvernul de la Varsovia ar fi dorit sa fixeze o intalnire intre premierul Donald Tusk si presedintele Barack Obama. Polonia se temea ca noua administratie americana va incheia acorduri cu Moscova si va ceda presiunilor Rusiei.

"Ministrul Apararii, Stanislaw Komorowski declarase in martie ca este important sa fim suta la suta siguri ca Rusia nu are influenta asupra deciziilor suverane, acest lucru ar fi un dezastru pentru ambele tari", concluziona diplomatul.

Citeste si Antena3

Foto: news.com.au

Zona Fukushima ar putea ramane pustie timp de 20 de ani. Locuitorii nu sunt primiti in centrele de ajutor... Garda iraniana pentru liderul sirian Bashar al-Assad...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x