Antena Căutare

WikiLeaks: SUA au finantat in secret grupari din cadrul opozitiei siriene

Americanii au finantat in secret mai multe grupari din cadrul opozitiei siriene, se arata intr-o telegrama WikiLeaks facuta publica de Washington Post. Printre proiectele finantate de SUA se afla si un post de televiziune prin satelit ce difuzeaza programe antiguvernamentale.

Departamentul de Stat american ar fi directionat aproximativ 6 milioane de dolari catre gruparea care gestioneaza Barada TV, post de televiziune cu sediul la Londra, al carui pricipal scop este indepartarea de la putere a liderului autocratic Bashar al-Assad.

Fondurile americane au inceput sa fie acordate inca din 2005, din timpul presedintiei lui George W. Bush, dupa incetarea relatiilor politice cu Damascul. Sustinerea financiara a continuat si in timpul presedintiei lui Barack Obama, in ciuda intentiilor administratiei acestuia de a relua relatiile cu Assad.

Oficialii din cadrul ambasadei SUA la Damasc au inceput sa-si arate ingrijorarea in 2009, cand au aflat ca agenti de informatii sirieni au inceput sa puna intrebari despre programele americane.

Americanii au sugerat Depratamentului de Stat sa reconsidere implicarea sa, precizand ca acest lucru risca sa afecteze apropierea administratiei Obama de Damasc.

Nu se stie daca departamentul de Stat american continua sa finanteze si astazi grupari de opozitie siriene, insa documentele WikiLeaks arata ca s-au constituit fonduri pana cel putin in septembrie 2010.

Sursa: Antena3

Sase persoane au furat peste 100.000 de euro dintr-un cazino francez... Ungaria vrea sa le ofere mamelor voturi in plus la alegeri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x