Căutare Live

Zeci de mii de francezi au contestat în stradă reforma pensiilor; Preşedintele Macron susţine în continuare proiectul

Zeci de mii de francezi au contestat joi în stradă reforma pensiilor, în încercarea de a-l determina pe preşedintele Emmanuel Macron să abandoneze planul, dar acesta rămâne ferm pe poziţie, transmite Reuters.

Pe străzille din Paris, poliţia a tras cu gaze lacrimogene în demonstranţii care au aruncat cu proiectile şi au proferat insulte, în busculadele declanşate odată cu lăsarea întunericului.

Unii protestatari îmbrăcaţi în negru şi cu feţele ascunse au scris sloganuri anarhiste pe clădiri şi pe geamurile mai multor proprietăţi, inclusiv pe o cafenea Starbucks.

Sindicatele de extremă-stânga şi-au mobilizat susţinătorii în speranţa că vor relansa opoziţia, într-un moment în care participarea la o grevă din sectorul public care durează de 36 de zile a scăzut, iar sondajele de opinie arată că sprijinul populaţiei pentru acţiuni de protest în industrie a scăzut. Participarea la demonstraţie a scăzut puternic la nivel naţoonal, faţă de marşurile anterioare.

”Mingea este în tabăra guvernului. Fie ascultă, fie vor guverna împotriva voinţei poporului”, a declarat liderul sindicatului de orientare dură CGT, Philippe Martinez.

Macron doreşte să simplifice sistemul de pensii din Franţa şi să ofere stimulente pentru ca oamenii să muncească mai mult pentru plata unor dintre cele mai generoase beneficii pentru pensionare din lumea industrializată.

Reforma propusă ar fi cea mai mare reformă din sistemul de pensii după cel de-Al Doilea Război Mondial şi este esenţială pentru eforturile preşedintelui de a face forţa de muncă mai flexibilă şi mai competitivă la nivel global.

În timp ce CGT şi alte sindicate de extremă-stânga cer renunţarea totală la reformăp, cel mai mare sindicat din Franţa, CFDT, este deschis sistemului unic de pensii, bazat pe puncte, dorit de Macron, care cratează în mod egal contribuţiile tuturor angajaţilor.

CFDT refuză însă să accepte propunerea ca angajaţii francezi să muncească doi ani în plus, până la 64 de ani, pentru a primi pensie integrală. Şeful CFDT, Laurent Berger, spune că această propunere depăşeşte o linie roşie.

Premierul Edouard Philippe a acceptat o ”conferinţă de finanţare” propusă de CFDT ”pentru a găsi modalităţi alternative de echilibrare a bugetului de pensii.

Ministrul pentru Buget, Gerald Darmanin, a spus că majorarea vârstei de pensionare este ”corectă şi eficientă”, dând cel mai puternic semnal că guvernul nu a renunţat la creşterea vârstei de pensionare prevăzută în proiect.

”Ceea ce este sigur este că trebuie să muncim mai mult”, a declarat Darmanin publicaţiei Le Figaro.

Sursa : news.ro

Citește și
colaj de imagini cu elena andreianu si crbl, langa oase si crbl la asia express
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu ioana tiriac imbracata in alb si negru
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Mai multe articole
VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Incendiile din Australia au pârjolit o suprafaţă de 103.000 de kilometri pătraţi, mărimea Coreii de Sud...
Ultimele știri