Antena Căutare

Zelenski acuză Moscova de sabotarea celor trei nave confiscate de Rusia anul trecut şi înapoiate Ucrainei

Cele trei nave de război ucrainene confiscate de Rusia în urmă cu un an au ajuns în Ucraina, după ce au fost predate de Moscova, însă Kievul acuză că au fost sabotate, relatează AFP.

”Sunt foarte fericit să văd că vedetele noastre militare sunt aici. Aşa cum am promis, am adus marinarii şi vapoarele”, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat al preşedinţiei.

Zelenski s-a exprimat de la baza navală ucraineană Oceac, la malul Mării Negre, unde s-a sărbătorit întoarcerea acestor nave - un remorcher şi două vedete, pe care Rusia le-a predat luni Marinei ucrainene.

A durat treizile ca navele să ajungă în Ucraina.

La sfârşitul lui 2018, autorităţile ruse au confiscat manu militari cele trei nave, pe care le-au acuzat că au intrat în apele ruse în dreptul Crimeei.

Acesta a fost primul incident armat direct între cele două ţări, ale căror relaţii se află într-o gravă criză după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 şi izbucnirea unui război între Kiev şi separatişti proruşi în estul ţării.

Cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri atunci au fost înapoiaţi Ucrainei într-un schimb de prizonieri de anvergură între cele două ţări, în septembrie.

”Am constatat că lipseşte o parte a echipamentului şi armamentului”, a deplâns Zelenski, dând asigurări că navele vor fi reparate în trei luni.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că navele urmau să fie examinate de către anchetatori militari.

Informaţiile culese urmează să servească la judecarea ”acţiunilor Rusiei în trubunale ucrainene şi internaţionale”, a precizat, citat într-un comunicat, amiralul ucrainean Igor Voronşenko.

Odată cu eliberarea marinarilor şi retragerea recentă a trupelor în trei mici sectoare ale liniei frontului, în estul Ucrainei, înapoierea navelor este un nou episod într-o destindere, în curs, între Moscova şi Kiev.

Alt semn al acestei ”încălziri” este un summit de pace, prevăzut la 9 decembrie la Paris, în care urmează să se întâlnească preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa : news.ro

Ucraina era îngrijorată de soarta ajutorului militar american încă de la 25 iulie, data controversatei convorbiri a lui ... Un avocat al Ambasadei Germaniei în Turcia, acuzat de spionaj, care ajuta misiunea în cercetări cu privire la turci care...
Ce dezvăluie manichiura despre personalitatea ta
Detalii fizice aparent nesemnificative pot oferi indicii despre felul de a fi al unei persoane....
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023. Vărsătorii pot face o schimbare importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023 spune că nativii din zodia Vărsător au șansa să facă o...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x