Antena Căutare

Zi solemna in Polonia. Clopotele tuturor bisericilor au rasunat la o saptamana de la tragedia de la Smolensk

In ciuda tuturor problemelor cauzate de norul de cenusa, ceremoniile funerare pentru omagierea celor 96 de victime ale accidentului de avion petrecut in urma cu o saptamana, la Smolensk, in Rusia, cand si-au pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia sa si mai multi demnitari ai tarii, au inceput, sambata, in Piata Pilsudski din Varsovia.

Zeci de mii de persoane s-au strans langa Monumentul Soldatului Necunoscut din capitala Poloniei, clopotele bisericilor au inceput sa bata iar sirenele au rasunat in tot orasul. Apoi, din trompete, a fost intonat cantecul "Dormi, prietene". Omagiul a continuat cu citirea solemna a numelor celor 96 de victime.

Serviciul religios urma sa fie celebrat de un reprezentant personal al Papei, dar, din cauza situatiei din traficul aerian, cardinalul nu a put fi prezent.

Dupa ceremonia religioasa, la ora 18, corpurile cuplului prezidential polonez vor fi mutate din Palatul prezidential in catedrala Sfantul Ian din Varsovia, unde, o ora mai tarziu, va fi oficiata o liturghie funebra.

Duminica, la ora 8 dimineata, corpurile lui Lech Kaczynski si al Mariei Kaczynska vor fi duse la aeroportul Ocekie, de unde vor ajunge pe aeroportul Balice, din Cracovia, in jurul orei 11.00. Sicriele vor fi transportate cu un avion care nu are motoare cu reactie, sensibile la cenusa vulcanica.

La ora 15.00, 80 de delegatii straine, printre care presedintii Statelor Unite, Rusiei sau Romaniei, vor participa la slujba funerara ce va avea loc la Biserica Sfanta Maria din Cracovia.

Pentru a fi siguri ca vor fi prezenti, liderii unor tari ca Estonia, Cehia sau Slovacia au anuntat ca sunt gata sa se deplaseze la Cracovia cu masina sau cu trenul, oricat de mult ar dura calatoria.

Apoi, cortegiul funerar va porni spre catedrala Wavel, locul odihnei vesnice al cuplului prezidential.

Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prabusit la 10 aprilie, la aterizare, langa orasul Peciorsk, in regiunea Smolensk, in conditii de ceata densa. La bord se aflau 96 de persoane, majoritatea oficiali de rang inalt ai Poloniei.

Delegatia poloneza se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, cand mii de ofiteri polonezi au fost executati de armata sovietica.

O pisica ratacita, gasita dupa opt luni la 2.000 km de casa... Funeraliile presedintelui polonez nu se amana, in ciuda norului de cenusa vulcanica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x