Antena Căutare

Ziar sofiot: Basescu l-a facut pe Borisov rama

"Basescu l-a facut pe Borisov rama", titreaza astazi cotidianul sofiot Duma, organul Partidului Socialist Bulgar, de opozitie. "El nu l-a numit pe Borisov, dar mesajul a fost cat se poate de clar. Nu pot sa-mi amintesc o ofensa mai mare adresata de un lider european unui alt lider european", afirma ziaristul Gheorghi Gotev, semnatarul articolului.



Borisov nu a avut nicio reactie, nici la expulzarile absolut discriminatorii ale tiganilor romani si bulgari din Franta, nici la faptul ca, in cazul Schengen, Franta si Germania au inceput sa schimbe regurile jocului. La aceasta s-au opus Polonia si Romania, dar nu si Bulgaria.

Parisul si Berlinul au conditionat aderarea la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Comisia, care este gardianul tratatelor europene, a subliniat ca cele doua procese nu au nicio legatura legala. Cu toate acestea, Borisov i-a lasat pe Merkel si Sarkozy sa creeze precedente periculoase pentru Uniunea Europeana, inspaimantand multe alte state care se tem de aceasta cutie a Pandorei, exact in ajunul discutiilor despre cadrul bugetar al UE.

De fapt, Bulgaria nu are nicio pozitie nici pe aceasta tema sau este gata, nimeni nu stie de ce, sa-si ofere sprijinul marilor state membre, se arata in publicatia de la Sofia.

In acelasi timp, Romania da dovada caracter, uneori chiar in exces. De exemplu, ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi a amenintat ca tara sa nu va permite aderarea Croatiei fara un Mecanism de Cooperare si Verificare asemanator celui aplicat Romaniei si Bulgariei. Baconschi a facut si alte afirmatii de acest gen, dar Basescu, care este omul puternic la Bucuresti, a declarat in sfarsit ca tara sa nu va recurge la asemenea gesturi extreme.

In toata aceasta perioada, Bucurestiul se uita cu dispret la tactica lui Borisov care a fost sa nu-i supere pe cei mari, sperand ca acestia ii vor zambi. Borisov isi imagina ca Bulgaria ar putea lua un avans fata de Romania pentru Schengen, ceea ce este absurd, pentru ca cele doua tari se afla in pachet. Sfarsitul a fost tragic. S-a dovedit ca Romania a respectat criteriile, dar nu poate adera din cauza Bulgariei.

"In acest context a venit si replica lui Basescu. El nu l-a numit pe Borisov, dar mesajul a fost cat se poate de clar. Nu pot sa-mi amintesc o ofensa mai mare adresata de un lider european unui alt lider european", afirma ziaristul Gheorghi Gotev, semnatarul articolului.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Jurnalul

WikiLeaks: "SUA considerau ca Republica Moldova nu trebuie obligata sa fie neutra"... Un vapor care transporta acid sulfuric s-a rasturnat pe fluviul Rin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x