Antena Căutare

"Ziua Limbii Romane" sarbatorita la Chisinau

"Sa traiti, sa infloriti, in romana sa vorbiti!", asta le-a urat cetatenilor presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu (foto), astazi, 31 august, de "Ziua Limbii Noastre"

"Important este ce e in sufletul omului, nu in Constitutie. Ceea e aici (aratand la inima) e permanent, iar ce e intr-o lege, fie ea si fundamentala, este temporar. Sunt foarte mandru ca sarbatorim aceasta zi, chiar daca suntem unicii care avem o sarbatoare nationala a limbii", a declarat Mihai Ghimpu, in cadrul manifestatiilor care s-au desfasurat cu ocazia sarbatorii nationale "Limba Noastra".

Ploaia din dimineata zilei de astazi nu a fost o piedica in calea oficialilor, oamenilor de creatie dar si a cetetenilor simpli, ca sa participe la depunerile de flori la monumentul lui "Stefan cel Mare si Sfant", dar si la busturile scriitorilor de pe Alea Clasicilor.

Premierul Vlad Filat, si-a aratat multumirea ca sunt din ce in ce mai multi oameni care simt limba ca fiind cea romana si o vorbesc ca fiind limba romanba. "Faptul ca in Constitutie avem scris limba moldoveneasca este doar o problema tehnica pe care o vom repara foarte curand", a mai spus prim-ministrul.

"Daca s-ar fi mers pe propunerea presedintelui Mihai Ghimpu si noua Constitutie, problema limbii ar fi fost deja rezolvata", a declarat primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, adaugand ca atata timp cat limba romana este la Chisinau la ea acasa, atata timp trebuie sa avem dispozitie buna, fie ca ploua sau nu.

Prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urechean, a apreciat faptul ca mass-media nu mai intreaba ce limba se vorbeste pentru ca e clar deja. "Cu cat opozitia se va opune mai mult implementarii limbii romane, cu atat mai devreme va fi solutionata aceasta problema. Limba ca si apa, isi face cale indiferent de dorinta cuiva", a conchis Urechean.

In opinia lui Marian Lupu, presedintele PDM,"limba moldoveneasca (romana) sau limba romana (moldoveneasca) este unica solutie politica inteligenta pentru a atinge o armonie in societatea moldoveneasca".

UNIMEDIA precizeaza ca potrivit art 13 (1) din Constitutie, limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca functionind pe baza grafiei latine. Cu toate acestea oficialii sarbatoresc "Ziua Limbii Romane".

Sursa: unimedia.md

VIDEO! Ecuador: Cel putin 42 de morti, dupa ce un autobuz a cazut intr-o prapastie... Putin despre manifestantii care protesteaza neautorizat: "Vor primi o bâtă in cap"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x