Live acumObservator 16
Prime Time 20:30X Factor

23 august 1944: De la lovitura de stat la “Revolutia de Eliberare Sociala si Nationala”

Actul de la 23 august a intrat in constiinta noastra si este deosebit de important pentru istoria romaneasca si universala. In perioada comunista ziua de 23 august a fost sarbatoare nationala. Din pacate evenimentul istoric a fost puternic alterat de influenta politicului, care l-a utilizat in propriul interes pana la demonetizare.

In data de 23 August 1944 Romania a intors armele contra Germaniei naziste si a iesit din razboiul impotriva Natiunilor Unite. La Bucuresti a avut loc o lovitura de palat prin care Regele Mihai l-a inlaturat de la conducerea statului pe maresalul Ion Antonescu. Razboiul a fost continuat alaturi de armata sovietica pana la infrangerea fostului aliat, Germania.

Dupa instaurarea comunismului 23 August a fost declarata ziua nationala a Romaniei, iar actul de la 23 august 1944 a fost reconsiderat de mai multe ori in sensul mistificarii adevarului istoric. Daca in perioada stalinista evenimentul a fost numit “Insurectia armata de la 23 August” in care un rol foarte important l-a avut armata sovietica, apoi contributia vecinilor de la est a fost eliminata, iar in final, in epoca Ceausescu s-a transformat in “Revolutia de Eliberare Sociala si Nationala, Antifascista si Antiimperialista”.

Regimul comunist a sarbatorit de fiecare data ziua de 23 August cu mare fast. In fiecare oras se desfasurau parade militare, magazinele se umpleau cu produse de prima necesitate, care nu erau disponibile oricand, iar posturile de radio si televiziune difuzau cantece patriotice, spectacole grandioase si ode inaltate “conducatorului iubit”.

Foto: muzeuldefotografie.ro

Recomandari