Cea mai scăzută temperatura de pe planeta noastră a fost înregistrată... vara. Fireşte, este vorba de vară noastră, întrucât în acea perioadă, emisfera sudică se afla în plină iarna, iar respectivă temperatura scăzută, din iulie 1983, marca exact -89,2 grade Celsius, în apropierea polului sud magnetic, la o altitudine de 3.500 m.
Dacă vă vine să credeți sau nu, acest record a fost bătut în anul 2010, când cea mai joasă temperatura înregistrată vreodată pe Pământ a avut loc în august, pe 31 iulie 2013, fiind înregistrată o valoare apropiată, de -92,9 grade Celsius. Însă, această temperatură nu este demnă de Cartea Recordurilor pentru că temperatura nu a fost măsurată direct de termometre, ci calculată cu ajutorul datelor primite de sateliți.
Şi cum orice medalie are şi reversul ei, cea mai ridicată temperatura de pe glob a fost înregistrată de NASA prin satelit, în anul 2005, când aparatele au marcat 70 grade Celsius, în zona deşertului Dasht-Lut, din Iran. Experţii apreciază că, la asemenea temperatură, nu rezista nici o fiinţă vie, fie ea chiar bacterie.
Alte recorduri
O mică localitate din nord-estul Republicii ruse Yakutia, unde temperatura medie în luna ianuarie este de minus 50 de grade Celsius, este cunoscută drept cel mai friguros punct locuit de pe planetă. În mod ironic, numele localităţii se traduce prin "Apa care nu îngheaţă".
Muntele McKinley este cel mai înalt vârf din America de Nord şi multă vreme s-a apreciat că acolo s-ar afla cea mai scăzută temperatura de pe un vârf de munte, excluzând zonele arctice.
Pe culme, la 6194 m, s-au înregistrat de mai multe ori temperaturi sub minus 40 grade.
Organizaţia Meteorologică Mondială a stabilit ca metropolă cu cea mai ridicată temperatura din lume este Bangkok, unde media anuală se menţine la 28 grade C. În perioada martie - măi, când temperatura să cunoaşte o medie de 34 grade C, zona atinge o umiditate de 90 la sută, ceea ce constituie, de asemenea, un record.