40 de ani de la tragedia din campingul ”Dunele de nisip”. 215 morți. ”Din mulți oameni au mai rămas doar tălpile pantofilor. Atât! Abia peste un an i-au recuperat pe toți!”

 
+7 click pentru
galerie

Pe 11 iulie 1978, la ora 2.30 după amiaza, un camion - cisternă încărcat cu propilen, o substanță inflamabilă, explodează în apropierea localității spaniole Alcanar (Tarragona), lângă campingul ”Los Alfanares” („Dunele de nisip”), unde sunt cazate peste 800 de persoane. Deflagrația e uriașă. 103 suflete mor pe loc, numărul victimelor mortale ajungând la 215. Sunt și peste 300 de răniți. Ultimele două cadavre sunt identificate abia peste un an

Pe 11 iulie 1978, în jurul orei locale 14.30, un camion-cisternă plin cu propilen lichid, o substanță inflamabilă, părăsește incinta ”Enpetrol”. Mașina-i din 1973, dar nu are valve de siguranță și, în plus, este încărcată mult peste limita maximă admisă (23.470 kg față de 19.350). Deși distanța pe care o are de condus este una mare, șoferul Francisco I.V. pleacă singur la drum. Trece prin San Carles de la Rapita, localitatea plină de oameni, apoi întră pe drumul Barcelona - Cadiz. Balansul face ca cisterna să se clatine pe drum. Roata de rezervă cade pe asfalt, iar janta se ”freacă” de acesta, producând scânteia.

E ora 14.35 când are loc explozia. 800 de oameni sunt în campingul ”Dunele de nisip”, 300 dintre ei aflându-se chiar în epicentrul exploziei. Se declanșează o căldură de peste 2.000 de grade. Camionul se rupe în două, partea din spate ajungând aproape de un restaurant situat la 200 de metri distanță. Lichidul se scurge spre corturi.

Explozia ucide, pe loc, 103 persoane. Altele, cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului, decedează în zilele următoare. Priveliștea e îngrozitoare. ”Din mulți oameni au mai rămas doar tălpile pantofilor. Atât! Abia peste un an i-au recuperat pe toți!”, spun salvatorii. Unele cadavre sunt duse în apă, vor fi recuperate cu greu.

Incendiul se propagă imediat, dar un edificiu din beton, acolo unde sunt depozitate sculele cu care muncitorii trebăluiesc prin camping, acționează precum un tampon și limitează dezastrul. În imediata apropiere sunt 12 vile și o discotecă. Peste tot sunt victime calcinate, mașini arse și rulote făcute praf.

Victimele sunt cetățeni germani, francezi, belgieni și britanici. Catastrofa (a doua ca număr de victime din Spania, după accidentul aerian de pe aeroportul ”Los Rodeos” din Tenerife, cu 583 de morți - nu vorbim, aici, despre atacurile teroriste din martie 2004) generează o undă de tristețe în toată Europa. 

Vreme de 10 luni, echipe de specialiști spanioli lucrează la identificarea cadavrelor. Totul se face nervos, nu se ține cont de nimic. O bucată de șuncă este catalogată drept ”parte de corp omenesc”. Multe cadavre ajung în mare, altele pe nisip. Altele sunt scoase din mașini, fără a se preciza locul exact, altfel că identificarea este îngreunată.

Șase persoane au fost anchetate până în ianuarie1982. Rudele victimelor au primit despăgubiri de 106 milioane de euro.

Credit foto: Chema Conesa / El Paisfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI