Antena Căutare

407 ani de la nasterea lui Rembrandt, celebrati printr-un Google Doodle special

Google sarbatoreste astazi 407 ani de la nasterea celebrului pictor olandez, Harmenz Rembrandt van Rijn, unul dintre cei mai renumiti artisti din istoria artei plastice.

Doodle-ul creat de Google pentru acest eveniment infatiseaza un portret al pictorului, iar literele sunt realizate ca o gravura, Rembrandt fiind recunoscut si pentru lucrarile sale de acest tip.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a nascut pe 15 iulie 1606, la Leidena si a fost un pictor si gravor olandez din secolul al XVII-lea, fiind considerat unul dintre cei mai mari artisti de gen din istorie, conform Wikipedia.

Rembrandt a trait in epoca numita "varsta de aur olandeza", perioada in care cultura, stiinta, comertul si influenta politica a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri si peste 2.000 desene. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (dupa cum spunea istoricul de arta francez Élie Faure).

Tabloul "Lectia de anatomie", pictat in 1632, l-a facut celebru pe Rembrandt. Lucrarea este o opera care se incadreaza in genul pictural de grup traditional (in cazul de fata este vorba de breasla chirurgilor). Rembrandt, insa, nu numai ca nu respecta regulile unor asemenea compozitii, dar le și perfectioneaza in chip stralucit. Pentru a prezenta prelegerea doctorului Tulp, care executa disectia unui cadavru, artistul se comporta ca un regizor. Alege o constructie tip piramida, care invioreaza scena prezentata, dandu-i o tenta teatrala.

Alte toblouri celebre ale pictorului olandez sunt "Ospatul lui Baltazar", "Rondul de noapte", dar si autopotretele, realizate in numar mare, desene si gravuri ce i-au consolidat evolutia artistica.

In ultimii ani, lucrari ale lui Rembrand au stabilit recorduri in cadrul licitatiilor internationale de arta.

Un portret de Rembrandt a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, in decembrie 2009, la o licitatie organizata la Londra de casa Christie's, acesta constituind un nou record mondial de pret pentru artist.

Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt Harmenszoon van Rijn a fost stabilit de "Portretul unei femei de 60 de ani", vandut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitatie organizata de casa Christie's, la Londra, in decembrie 2000.

Google marcheaza in mod constant evenimentele care celebreaza aniversari ale marilor nume din domeniile cultural, politic sau stiintific.

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce-ti rezerva astrele pe 15 iulie!... 4 alimente interzise...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x