Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

50 de ani de la cel mai faimos ”În p...a mă-sii” din istoria omenirii. L-au certat, apoi l-au trimis pe Lună!

Pe 18 mai 1969, ”Apollo 10” este lansată, din SUA spre Lună, pentru a pregăti aselenizarea navetei ”Apollo 11”, programată pe 20 iulie, același an. În timpul manevrelor, unul dintre astronauți, Eugene Cernan, atinge un întrerupător, moment în care modulul ”Snopy” începe să se miște ciudat. Lansează un ”P...a mă-sii” faimos, pentru că misiunea e transmisă în toată lumea. E certat, apoi devine ultimul om ce a păsit pe satelitul natural al Pământului

Pe 18 mai 1969, ”Apollo 10” este lansată, din SUA spre Lună, pentru a pregăti aselenizarea navetei ”Apollo 11”, programată pe 20 iulie, același an. În timpul manevrelor, unul dintre astronauți, Eugene Cernan, atinge un întrerupător, moment în care modulul ”Snopy” începe să se miște ciudat. Lansează un ”P...a mă-sii!” faimos, pentru că misiunea e transmisă în toată lumea! E certat, apoi devine ultimul om ce pășește pe satelitul natural al Pământului

Pe 18 mai 1969, misiunea ”Apollo 10” este lansată spre Lună, spre a pregăti aselenizarea programată pe 20 iulie, același an. La bord se află, pentru prima dată în istorie, trei astronauți cu experiență: Thomas P. Stafford a mai fost pe ”Gemini 6 și Gemini 9”, John W. Young a zburat pe ”Gemini 3 și pe Gemini 10”, iar Eugene Cernan a făcut parte din ”Gemini 9”. Pentru că există două module, băieții sunt împărțiți astfel: pe ”Charlie Brown”, modulul de comandă și serviciu (CSM) urmează să rămână Young, în timp ce Stafford și Cernan vor merge, cu ”Snoopy”, modul lunar, în încercarea de a se apropia cât mai mult de satelitul natural al Pământului.

Echipajul ”Apollo 10”. Primul din stânga e Eugene ”Gene” Cernan

Misiunea ultimilor doi ar trebui să fie ușoară: se află, acum, la 110 km altitudine. Au de coborât până la 14 - 15 km de Lună, trebuie să facă poze, să studieze solul, apoi să revină și să se lipească de ”Charlie Brown”, totul pentru ca ”Apollo 11”, care va aseleniza ”real” peste doar două luni, să cunoscă toate detaliile, să nu existe probleme. ”Snoopy” coboară până la 50 de kilometri. Este momentul în care se fac primele probe în vederea reîntoarcerii. Nava începe să se comporte straniu: se mișcă fără direcție și se pune pe făcut tumbe, dându-se, efectiv, peste cap. E momentul în care Eugene ”Gene” Cernan, un tip de 35 de ani, cu rădăcini ceho-slovace, lansează un ”P...d mă-sii”, la nervi. Pentru că totul este transmis, în direct, în întreaga lume, înjurătura sa devine faimoasă.

”Snoopy”, fotografiat de pe modului de comandă. De la bordul său, Cernan a lansat, acum 50 de ani, cea mai faimoasă înjurătură a tuturor timpurilor

Ce se petrecuse?

Fără să-și dea seama, Cernan atinsese un comutator. Acesta orienta automat, prin intermediul radarului, modulul lunar către cel de comandă și serviciu, pentru a se putea ”lipi”. Dar cum ”Snoopy” se găsea la o distanță mult prea mare pentru ca radarul să-și facă treaba, a început să-l caute pe ”Charlie Brown”, în van. A fost momentul în care Cernan a suduit. Și-a dat, rapid, seama de eroare, a închis butonul, iar ”Snoopy” s-a redresat. Dar înjurătura plecase, deja, spre toate colțurile lumii.

Ajuns pe Pământ (misiunea ”Apollo 10” deține, și azi, recordul pentru cea mai mare viteză atinsă de un vehicul spațial, 39.897 de kilometri / oră, pe 26 mai 1969), Cernan este luat în vizor de către americani. NASA încearcă să minimizeze cazul, dar ”vâlvătaia” e prea mare, așa că ”Gene” este îndepărtat din cadrul misiunilor ”Apollo”. Când apele se mai limpezesc, peste trei ani, este rechemat. În decembrie 1972, devine a 11-a persoană care calcă pe suprafața Lunii, în cadrul misiunii ”Apollo 17”. Dar, pentru că la urcarea în modulul lunar îl lasă înainte pe Harrison Schmitt, Cernan devine ultimul om ce a pășit vreodată, pe satelitul natural al Pământului!

Se stinge pe 16 ianuarie 2017. Astăzi, din cei 14 oameni care au pășit pe Lună, mai trăiesc doar patru: ”Buzz” Aldrin (89 de ani), David Scott (86), Charles Duke (83) și amintitul Harrison Schmitt (83).