8 decembrie 1920. Atentatul cu bombă din Senatul României „Într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoși afară”

 
+2 click pentru
galerie

În ciuda faptului că atacul din Senatul României este un eveniment unic în istoria țării, foarte puțini știu despre el. În după-amiaza zilei de 8 decembrie 1920, în jurul orei 14:30, atunci când Senatul trebuia să își reia lucrările, a avut loc o explozie puternică. Trei oameni de seamă au fost uciși: Episcopul Greco-catolic  Demetru Radu, ministrul Justiției de la acea vreme, Dimitrie Greceanu, care a fost răpus de septicemie, la câteva zile după atac și Spirea Gheorghiu.

CUM S-A ÎNTÂMPLAT?

Atacul a fost plănuit cu mare atenție. Cu o seară înainte, materialul explozibil a fost pus sub scaunul prezidenţial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moştenitor. Teroriștii au ales să folosească un obuz nemțesc modificat. Din fericire, doar o treime a explodat, suficient ca toate geamurile Senatului să se facă ţăndări.

Ziarul „Adevărul” relata: „Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemaţi în şedinţă. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor);domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial. În acel moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru.”

Inițial, s-a crezut că explodase un calorifer. Printre răniți,  Episcopul Nifon, Episcopul Ciorogariu şi preşedintele Senatului, generalul Coandă.

CINE A FOST ÎN SPATELE ATACULUI?

Max Goldstein, un evreu comunist, originar din Bârlad, era liderul grupării ce plănuise atacul cu bombă. Bărbatul nu era la atentat atentat împotriva unor reprezentanţi de rang înalt ai statului român. Cu aproape o lună înainte, el încercase, fără succes, să arunce în aer trenul în care se afla ministrul Constantin Argetoianu, un dușman al comuniștilor din acea perioadă.

 

OCTAVIAN GOGA, ȚINTA ATACULUI

Max Goldstein acționase cu o țintă clară: Octavian Goga. Acesta ar fi trebuit să ia cuvântul în fața Senatului în ziua de 8 decembrie, însă întârziase la deschidere. Poetul își cedase locul la vorbitor episcopului greco-catolic.

 

Aproape un an au durat căutările. În cele din urmă, autoritățile române au reușit să îl aresteze pe Goldstein, care fugise în Bulgaria. A fost judecat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru fapta sa. A murit de pneumonie în 1924 în închisoarea de la Doftana.

 

sursa: historia.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI