Antena Căutare

9 lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre artificii

In prezent, nu putem concepe un Revelion sau un concert in aer liber fara un spectaculos foc de artificii. Totusi, faptul ca le vedem atat de des pe cer nu inseamna automat ca stim totul despre ele. In continuare, ti-am pregatit un articol din care vei afla cele mai surprinzatoare lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre aceste materiale pirotehnice:

In prezent, nu putem concepe un Revelion sau un concert in aer liber fara un spectaculos foc de artificii. Totusi, faptul ca le vedem atat de des pe cer nu inseamna automat ca stim totul despre ele. In continuare, ti-am pregatit un articol din care vei afla cele mai surprinzatoare lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre aceste materiale pirotehnice:

1. Cel mai mare consumator de artificii din lume este compania Walt Disney

Compania Walt Disney este cel mai mare consumator de artificii din lume si al doilea cel mai mare cumparator de dispozitive explozive, dupa Departamentul de Aparare al SUA.

2. Culoarea albastra este de departe cel mai greu de obtinut

Culorile care lumineaza cerul sunt rezultatul unor chimicale adaugate in compozitia materialelor pirotehnice. Culoarea care se obtine de departe cel mai greu este albastrul, pentru care este nevoie de un compus al cuprului. Daca temperatura artificiilor este prea ridicata, albastrul dispare sau are o nuanta stearsa, nu foarte atractiva.

3. Americanii platesc 825 de milioane de dolari pe an pentru artificii

In 2016, americanii au platit 825 de milioane de dolari pe materiale pirotehnice, o crestere spectaculoasa de la 600 de milioane de dolari, cu zece ani mai devreme.

4. Frica de artificii este un cuvant foarte greu de pronuntat :)

Daca te sperie lumina sau sunetul puternic al acestor materiale pirotehnice, suferi de "kovtapyroergasoiphobia" (in engleza) sau, mai usor de pronuntat, de pirotehnofobie.

5. Regina Elisabeta I era o mare fana a acestor materiale pirotehnice

Regina Elisabeta I era o fana atat de mare a acestor materiale pirotehnice incat a creat pozitia de "Maestrul Focului Angliei" la curtea sa, pentru cel mai talentat pirotehnician din tara. Ulterior, Regele Iacob al II-lea l-a facut cavaler pe cel care ocupa respectiva pozitie.

6. Temperatura acestora este mult mai ridicata decat crezi

Desi par inofensive, artificiile care ard in mana pot atinge temperaturi de la 1.000 pana la 1.600 de grade Celsius. Prin urmare, mare atentie atunci cand le aprinzi, ca sa eviti accidentarea ta si a celor din jur!

7. Cele mai multe artificii au fost detonate simultan in Filipine

Recordul mondial in ceea ce priveste materialele pirotehnice a fost stabilit de Anul Nou 2016 in Filipine, cand nu mai putin de 810.904 artificii au fost aprinse simultan. Numarul este cu atat mai impresionant cu cat totul s-a petrecut pe ploaie!

8. Artificiile au ajuns inclusiv in Antarctica

In 1934, exploratorul american Richard Byrd a sarbatorit ca la carte ziua de 4 iulie, chiar daca se afla in Antarctica. Acesta a aprins materiale pirotehnice in ciuda furtunii si a unor temperaturi de -34 de grade Celsius.

9. Exista o organizatie care lupta impotriva acestor materiale pirotehnice

La inceputul anilor 1900, o femeie din New York, pe nume Julia Barnett Rice, a fondat Organizatia pentru interzicerea zgomotelor inutile, care voia sa interzica nu numai materialele pirotehnice, ci si navele cu aburi.

A vrut doar să facă plajă, dar pescărușii au avut alte planuri! Cum au pus păsările pe fugă o tânără - GALERIE FOTO...  Descoperă ce fel de zână bună ești în HOROSCOPUL ZEIȚELOR! ARMA SECRETĂ A FIECĂREI ZODII...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x