Un mozaic vechi de 1.500 de ani care ilustrează "miracolul înmulțirii celor cinci pâini și doi pești" făcut de Iisus, demonstrează un adevăr religios incontestabil: Istoria de sub ruine
Un mozaic vechi de 1.500 de ani care ilustrează cum Iisus a hrănit o mulțime de 5.000 de oameni a fost dezgropat în timpul unei săpături a unui oraș antic din apropierea Mării Galileii.
Descoperirea așa-numitei Biserici arse din Hippos, aflată în nordul Israelului, a încântat arheologii care și-au petrecut vara curățând-o pentru a obține dovezi istorice. Un incendiu a distrus biserica din secolul al V-lea în anul 700 după Hristos , dar podeaua pavată cu mozaic a fost conservată remarcabil de-a lungul secolelor de un strat de cenușă.
Situat în inima Țării Sfinte, Hippos are vedere la Marea Galileii - cunoscută și sub numele de Kinneret - unde a fost cândva locul unui oraș greco-roman.
Mozaicul intenționează să surprindă una dintre minunile la care se face referire în Noul Testament, unde Iisus a folosit doar cinci pâini și doi pești pentru a hrăni 5.000 de oameni adunați pe malurile apei. Această minune este cunoscută și ca "miracolul celor cinci pâini și doi pești" deoarece Evanghelia după Ioan se referă la cinci pâini și la doi pești aduse de un băiat și pe care Iisus le-a folosit pentru a hrăni mulțimea de oameni adunată să-l asculte.
O echipă de la Universitatea din Haifa a găsit Biserica arsă în 2005, dar a început săpăturile arheologice această vară.
Arheologul șef Dr. Michael Eisenburg a spus: „Cu siguranță, pot exista explicații diferite pentru descrierile pâinii și peștilor din mozaic, dar nu putem ignora asemănarea cu descrierea din Noul Testament. De exemplu, ne putem da seama de asta din faptul că Noul Testament are o descriere a cinci pâini dintr-un coș sau a celor doi pești descriși în absidă, așa cum găsim și în mozaic.”
El a adăugat că locația general acceptată a miracolului făcut de Hristos ar trebui să fie reconsiderată în lumina noilor dovezi.
Istoricul a mia spus că „în zilele noastre, avem tendința de a considera Biserica Înmulțirii din Tabgha, din nord-vestul Mării Galileii, ca locație a miracolului, dar cu o citire atentă a Noului Testament este evident că ar fi putut fi la nord de Hippos în regiunea orașului.
Conform Scripturii, după miracol, Iisus a trecut apa în nord-vestul Mării Galileii, în zona Tabgha / Ginosar, astfel încât miracolul trebuia să aibă loc unde a început traversarea, mai degrabă, decât la locul unde a terminat. În plus, mozaicul de la Biserica Înmulțirii are o descriere a doi pești și a unui coș cu doar patru pâini, în timp ce în toate locurile din Noul Testament care spun despre minune, există cinci pâini, așa cum se găsește în mozaic în Hippos. Acest aspect îndreptățește ideea potrivit căreia locul săvârșirii minunii nu este cel despre care știe toată lumea astăzi.
„În plus, mozaicul de la biserica arsă prezintă o imagine de 12 coșuri, iar Noul Testament îi descrie și pe discipolii care, la sfârșitul miracolului, au rămas cu 12 coșuri de pâine și pește.”
După secole de cădere în mâinile mai multor imperii și grupuri religioase, Hippos a fost abandonat în jurul anului 600 după Hristos când un cutremur a devastat orașul de pe deal.
Marea Galileii este un loc cu o importanță religioasă deosebită în credințele creștine și evreiești.
Nu este o mare, ci mai degrabă un lac întins de apă dulce din Israel, unde se spune că Iisus a mers pe apă.
În Vechiul Testament, a fost cunoscută sub numele de Marea Chinnereth și mai târziu a fost poreclită Lacul Gennesaret, printre alte nume. A apărut și în alte scene biblice, inclusiv în Predica de pe Munte.
„Marea” este cel mai mic lac de apă dulce de pe Pământ și se află în depresiunea râului Iordan, între 215 și 209 metri sub nivelul mării, dar, de zeci de ani, nivelul apei a scăzut. Acum, oficialii spun că s-a atins punctul cel mai scăzut din secolul trecut.