Antena Căutare

Au trecut 15 ani de cand Lady Diana, “Regina inimilor”, a trecut in nefiinta

Pe 31 august 1997, printesa Diana si iubitul ei, Dodi Al-Fayed, au pierit intr-un violent accident de masina, la Paris, in timp ce fugeau de paparazzi. Moartea Dianei a provocat un adevarat soc in Marea Britanie si in intreaga lume. A fost una dintre cele mai triste zile ale sfarsitului de mileniu.

Pe 30 august 1997, Diana si Dodi au zburat din Sardinia spre Paris. Diana intentiona sa se intoarca la Palatul Kensington in dimineata urmatoare, dupa ce va petrece o noapte la vila lui Dodi din Paris. In acea seara, Diana si Dodi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat in proprietatea tatalui lui Dodi. Paparazzi au aparut si ei. Spre finalul cinei, Dodi i-a spus soferului sa duca masina inapoi la vila sa, intr-o incercare de a-i atrage pe fotografi. Henri Paul, garda personala la hotelul Ritz urma sa fie noul sofer. Acesta a fost de acord cu aceasta insarcinare, desi bause si luase si anti-depresive, care nu trebuie amestecate cu alcool.

Apoi s-a produs dezastrul. In timp ce se deplasau prin oras, erau urmariti indeaproape de paparazzi pe motociclete. La Place de la Concorde, Henri Paul a apasat pedala de acceleratie pentru a scapa de presa. Cand au ajuns la un tunel ce trecea pe sub Pont de l'Alma, soferul conducea la o viteza estimata la 200 km/h, intr-o zona cu viteza restrictionata la 50 km/h. Paul a pierdut controlul masinii in momentul in care au intrat in tunel, iar Mercedesul a ricosat intr-un zid si s-a zdrobit literalmente de pilonii care sustineau partea superioara a tunelului.

Diana, inca in viata, insa cu rani grave la nivelul pieptului, a fost dusa la spitalul Hôpital de la Salpêtrière, unde a avut un stop cardiac la cateva minute dupa ce a fost adusa. Chirurgii nu au reusit sa o resusciteze, iar la ora 3 dimineata a zilei de 31 august 1997 i-a fost stabilit decesul. Avea 36 de ani.

Analizele sangelui au dovedit ca Henri Paul era in stare de ebrietate mult peste limita admisa in timp ce conducea. Testele facute au dovedit ca el consumase o cantitate de alcool de trei ori peste limita admisa in Franta. Garda personala a lui Fayed, Trevor Rees-Jones, care era pe locul din dreapta in fata, a fost cel mai aproape de punctul de impact si totusi a fost singurul supravietuitor al accidentului.

O ancheta juridica franceza, timp de optsprezece luni, a ajuns in 1999 la concluzia ca accidentul in care a murit Diana a fost cauzat de Paul, care a pierdut controlul asupra masinii si a condus cu viteza mare fiind in stare de ebrietate. Incepand cu februarie 1999, tatal lui Dodi, Mohamed Al-Fayed a pretins ca accidentul a fost rezultatul unei conspiratii, si de atunci a sustinut ca accidentul a fost organizat de Serviciile Secrete urmand instructiunile Printului Philip, Ducele de Edinburgh.

Dupa ce a fost criticata pentru ca nu a impartasit durerea poporului britanic, familia regala a organizat inmormantarea Dianei la catedrala Westminster in 6 septembrie. Sicriul Dianei a fost dus de la palatul Kensington Palace pana la Westminster Abbey intr-o caleasca trasa de cai. Aproximativ 1 milion de oameni au condus-o pe ultimul drum. Fiii Dianei, William, in varsta de 15 ani si Harry, in varsta de 12 ani, insotiti de tatal lor, printul Charles, de bunicul lor, printul Philip si de unchiul lor Charles, contele Spencer, au dus sicriul in ultima parte a ceremoniei.

Dupa ceremonie, trupul neinsufletit al Dianei a fost dus intr-un dric la vechea mosie a familiei sale, situata in apropiere de Althorp. Intr-o ceremonie privata, ea a fost ingropata pe o insulita, umbrita de 36 de arbori, situata in mijlocul unui mic lac si aflata la adapost de privirile oaspetilor nepoftiti. Memoria “Reginei inimilor” trebuie respectata.

Foto: vintagefashionblog.co.uk

Cine este "Doamna Intunecata" din celebrele sonete ale lui Shakespeare!... O pereche de chiloti murdari purtati de Elvis Presley va fi scoasa la licitatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x