Antena Căutare

”Avea nasul ca un tăiș de topor, nu era frumoasă!”, spun gurile rele. Poeta Nina Cassian a schimbat bărbații ca pe șosete. Marin Preda i-a fost amant

Despre Nina Cassian, descoperi ca student la Litere că era o poetă de primul raft al literaturii române, că poveștile de dragoste i-au inspirat fundamental arta poetică și că nu era frumoasă deloc.

”Avea nasul ca un tăiș de  topor, nu era frumoasă!”, spun gurile rele. Poeta Nina Cassian a schimbat bărbații ca pe șosete. Marin Preda i-a fost amant
Nina Cassian

Despre Nina Cassian, descoperi ca student la Litere că era o poetă de primul raft al literaturii române, că poveștile de dragoste i-au inspirat fundamental arta poetică și că nu era frumoasă deloc, în sensul clasic al cuvântului.

Adică nu avea o simetrie a trăsăturilor, iar armonia formelor ei lipsea cu desăvârșire. O conformație osoasă, o frunte lată și o gură mică, ca de gheișă japoneză, din toate astea să fi fost plămădită cuceritoarea Nina?

”Avea un nas ca un topor!”, ne-a spus, la un moment dat, profesoara de literatură feminină. Cert e că Nina, pe numele ei de fată Renée Annie Cassian, avea un șarm aparte, un acel ”vino-ncoa” deținut de atât de puține Eve. Iar acest ultim fapt nu poate fi contestat de nimeni, indiferent de măsurători și canoane de frumusețe clasice, moderne sau postmderne. O demonstrează destinul ei și porecla care i-a rămas după moarte în cercurile restrânse ale scriitorilor actuali. ”Marea seducătoare a literaturii române” a iubit și a fost iubită câți alții în zece vieți.

CITEȘTE ȘI: Femeile lui Nichita Stănescu. „Leoaică tânără, iubirea” i-a sărit în față de patru ori. Era gelos, își ținea iubitele închise în casă

Scriitorii Ion Barbu, Marin Preda, Nicolae Breban, Al. I. Ştefănescu, Vladimir Colin, Maurice Edwards ar fi fost în stare să sară și în foc după ea, să își lase famillile sau libertatea pentru a-i fi alături Ninei. Trei dintre ei au și făcut-o, căci Nina Cassian a fost căsătorită cu acte de trei ori. Însă numărătoarea nu e atât de simplă.

Trei soți, două iubiri mari și două iubiri mici

„Am avut două mari iubiri, Ioji şi Ali. Am avut două iubiri importante, Marin şi Slavomir, am avut şi două mici iubiri, Ad şi Bruno. N-ajunge pentru o viaţă? Ce mai pot aştepta acum?” scria Nina Cassian în jurnalul său, „Memoria ca zestre“. Onestă și împăcată cu sine, poeta a recunoscut mereu că iubirea a fost pentru ea un dat existențial, adică aa venit pur și simplu, fără să o cheme sau să o caute înadins.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

  • Vladimir Colin a luat-o de nevastă la 18 ani

La 18 ani, tânăra originră din Galați, școlită la Brașov, s-a căsătorit cu prozatorul Vladimir Colin, mariaj ce a durat numai cinci ani. O dragoste adolescentină, începută devreme, fără a lua în calcul lipsurile materiale. Cei doi ajunseseră să trăiască modest, fără a-și permite prea multe haine sau ieșiri în oraș.

M-am măritat cu el din dragoste, din idealuri comune. Eu aveam 17-18 ani şi el, 21. Eram doi tineri, doi copii. Nu aveam bani, bineînţeles. El vopsea nasturi ca să câştige câte ceva. Când eram deja căsătoriţi, făceam mărţişoare din plexiglas pictat ca să le vindem. Ne-au ţinut mai mult părinţii”, povestea Nina în memoriile sale. Ultimul an i-a ținut „prizonieri” pe ambii într-o căsătorie de fațadă. Nina începuse o relație adulterină cu Ion Barbu, deşi era încă soţia lui Vladimir Colin.

  • Ion Barbu a sedus-o cu matematica și „mustața de morsă”

Avea 22 de ani când l-a întâlnit pe poetul matematician. A fost dragoste la prima vedere, iar Ion Barbu nu s-a mai încurcat în calcule ce țineau de etichetă sau prejudecăți. Doamna Colin de 22 de ani, mult mai tânără decât el, i-a pus inima pe jar. Atât de mult a iubit-o, încât o numea “nespus de alba Nina”.

Seducătoarea Nina

”Pentru că avea o mustaţă de morsă, care îi acoperea gura, avea părul cărunt… M-a atras… Eram la picioarele lui din punct de vedere literar, poetic. Adică nici nu mă gândeam la o posibilă comparație. De fapt nu e vorba de atracţie aici. A fost o fascinaţie. Eu am fost pur şi simplu o subalternă în preajma lui”, îşi amintea Nina Cassian.

Au scris poezii împreună, s-au iubit și nu au simțit nevoia să își oficializeze relația.

  • Căsătoria cu Al. I. Ştefănescu a durat aproape patru decenii

După divorțul de Colin, Nina Cassian, deși trăia o dragoste fulgerătoare alături de Barbu, a simțit nevoia să se reașeze la casa ei. Așa l-a întâlnit pe scriitorul Al. I. Ştefănescu. Nu a încetat relațiile cu Barbu, pe care-l considera mentor, iubit și prieten și s-a recăsătorit cu Ali. Complicat, nu-i așa?

Am divorțat de Colin şi foarte curând m-am măritat cu Ali (așa cum îl alintam eu și toţi cei care l-au cunoscut îndeaproape), care nu fusese nici ilegalist, nici nu-i plăcea poezia, mai ales cea modernă, dar exercita asupra mea o autoritate (era cu aproape 10 ani mai în vârstă) de care “eternul (meu) feminin” avea nevoie şi pe care tânărul Colin nu mi-o putea oferi”, spunea Nina Cassian despre Al. I. Ştefănescu, cel care i-a fost soţ timp de 36 de ani. Nina povestea într-un nterviu pentru o revistă că nu i-a fost neaparat infidelă, „ ci a adăugat afluenți râului mare, iubirii celei mari. Nemințind și, de altfel, având prea mult de dăruit, copleșitor pentru un singur recipient.” Din nevoia de a dărui iubire s-a născut și relația cu Marin Preda.

  • Și-a înșelat „din prea multă iubire” soțul cu Marin Preda

Pe „cel mai iubit dintre pământeni”, „doamna Ștefănescu” îl cunoaște pe când era din nou femeie măritată, cu bărbat acasă, cum ar spune unii. Ea avea 24 de ani, el - 26. A fost dragoste la prima vedere, dar niciunul nu a făcut vreun pas.

”L-am cunoscut la Sinaia, la Casă de Creaţie, la „Creatorium“, cum îi spuneam noi în batjocură. Era foarte tânăr. Şi eu la fel. Eu aveam 24, şi el avea 26. Am fost fascinată de prezenţa lui, şi se pare că a fost reciproc. Fără sex, m-a iubit, am fost atrasă. Dar eu eram fericită cu Ali.”, descrie Nina Cassian prima întâlnire cu Marin Preda într-un interviu.

Marin Preda

Ani mai târziu, cei doi se reîntâlnesc, în 1953, când Nina Cassian cunoscuse consacraarea ca poetă. Avea 29 de ani, iar Preda împlinise 31. Deşi încă soţia lui Ali Ştefănescu, Nina Cassian devine iubita lui Marin Preda: ”Într-o seară mi-a spus, referindu-se la prima noastră etapă sinaiotă, că el e ars pe dinăuntru, că nu mă mai poate iubi. Şi eu m-am dus la el la uşa şi l-am sărutat, şi el a fost surprins.

  • Breban a iubit-o, iar Nichita ar fi vrut-o ca muză, dar Maurice a luat-o de soție

Nina Cassian i-a fost iubită și lui Nicolae Breban, iar bârfele din lumea literară vorbeau despre o presupusă relaţie cu Nichita Stănescu. Eugen Barbu spunea despre autorul ”Necuvintelor” că și-ar fi “netezit debutul trecând prin patul Ninei”. Aceste zvonuri nu au fost nici confirmate, nici infirmate de vreunul. În ultimii ani, Nina Cassian a locuit în SUA alături de soţul său, Maurice Edwards, cel care a fost vreme de 40 de ani director artistic al Filarmonicii din Brooklyn. Edwards a avut și talent scriitoricesc pe lângă cel muzical, iar muză i-a fost Nina.

Poeta, în ziua în care a împlinit 89 de ani

Poeta s-a stins în 2014, la vârsta de 89 de ani, la New York. Nu contează de câte ori a iubit și pe cine, cert e că Nina Cassian a știut că dragostea e cea care dă, în cele din urmă, sens existenței.

Nina Cassian, alături de Maurice, ultimul său soț

Viața, cel mai bun scenariu de film. A fost căsătorită cu propriul bunic timp de 13 ani!... „Dacă aveţi impresia că Disneyland e universul distracției, mergeți în România!" Mina cu lift panoramic, cu 13 &quo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x