După două luni de funcționare, magazinul din Viken, Suedia, nu a fost spart nici măcar o singură dată și nimic nu s-a furat. Vorbim despre un supermarket fără niciun vânzător. Nordicul ia produsele, le scanează, pleacă acasă și, la finalul lunii, primește factura. Ce ar face un român aici?
La începutul anilor '90, în Nokialand, orașul ridicat pe marginea locului în care trebăluiau inginerii de la cea mai importantă companie producătoare de telefoane mobile la acea vreme, oamenii nu cunoșteau verbul ”a fura” sau, mai exact, expresia ”a fi furat”. Până când românii au ajuns acolo. Concret, nordicul se ducea la magazin, achziționa un produs electric alb (frigider, mașină de spălat) sau un televizor, îl plătea și pleca acasă. Mioriticul venea, lua un produs de orice fel, spunea că se duce să-l ducă la autoturism și nu se mai întorcea, niciodată, să-l plătească. Abia după vreao șapte luni finalndezii s-au prins că dacii păstrează urme de șamanism în ei...
La peste 25 de ani de la această ispravă, nordicii mai încearcă ceva. De această dată în Suedia, la Viken. Aici, băieții au inaugurat, pe 1 ianuarie dimineața, pe răcoare, un magazin fărăr vânzător. Cum funcționează istă minune? Clientul vine, ia pâine, lapte, plus alte 57 de alimente de consum. Le scanează cu ajutorul telefomului mobil și o apucă pe a sa cale. La finalul lunii, primește o factură, pentru plata produselor achiziționate. Simplu, curat, eficient!
Treaba merge de 60 de zile, vreme în care nu a fost raportat niciun furt și nicio spargere! Există un sistem avansat de camere de luat vederi, există un senzor ce începe să ”strige” dacă poarta rămâne deschisă mai mult de opt secunde, dar ianuarie și februarie au trecut, iar incidentele nu au apărut, semn că în zonă nu au ajuns, pentru moment, populații migratoare. De niciun fel!
Caută bine prin cutii! Dacă mai ai JUCĂRIA asta acasă poţi face rapid sute de euro... "Ăăă, cine e domnu'??" Dani și-a schimbat look-ul: Cum a apărut matinalul la emisiune...