Potrivit unui nou studiu suedez, barbatii care beau sucuri carbogazoase sau cu mult zahar sunt predispusi la cancer de prostata cu 40 la suta mai mult decat cei care nu consuma. Cercetarea va fi publicata in editia urmatoare a Jurnalului American de Nutritie Clinica si a fost facut pe 8000 de barbati cu varste cuprinse intre 45 si 73 de ani, pentru o perioada de 15 ani.
Cei care au consumat o bautura carbogazoasa de numai 330 de mililitri pe zi au dezvoltat cu 40 la suta mai multe sanse se a ajunge la forme grave de cancer de prostata. Cancerul a fost descoperit abia dupa ce barbatii au aratat simptome ale bolii.
De asemenea, datele studiului mai arata ca voluntarii care aveau un regim alimentar bogat in orez si paste au avut un risc cu 31 la suta mai mare de a dezvolta forme benigne de celule canceroase. In plus, s-a mai constatat ca barbatii care luau un mic dejun bogat in zahar prezentau un risc cu 38 la suta mai ridicat de a suferi de cancer de prostata.