Antena Căutare

Bisericile seculare scufundate de comuniști, în Hunedoara, din nou la suprafață, din cauza secetei! Imagini spectaculoase! Video

Două biserici vechi din judeţul Hunedoara, scufundate în lacul format de un baraj construit de comunişti, în anii '60, pot fi acum vizitate, după ce seceta prelungită a determinat retragerea apelor. 

Pe vremuri, aşezămintele erau mândria localnicilor. Acum, din păcate, drumul de acces este o adevărată aventură, din cauza gunoaielor.

Ca să ajungi să vizitezi bisericile trebuie să îţi faci drum pe malul Râului Cerna, printr-un hăţiş de vegetaţie crescut de-a valma de zeci de ani, dar şi prin gunoaiele aduse de ape din satele de munte. Şi când, în sfârşit, ajungi cu greu la ruinele bisericii ortodoxe din cătunul Baia Craiului, peisajul este la fel de dezonalt.

„O biserică construită pe locul unei biserici mai vechi de zid, biserica care a fost atestată în conscripţiile, începând cu anul 1733. Este într-o situaţie extrem de gravă, se va prăbuşi în curând”, a spus Daniel Iancu, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Cei care se încumetă să vină în zonă sunt dezamăgiţi din cauza munţilor de gunoaie.

La câteva sute de metri mai la vale, apele retrase ale Lacului Cinciş fac mai accesibil drumul către un alt lăcaş de cult - o biserică romano-catolică construită în urmă cu două secole. O adevărată bijuterie arhitecturală, jerfită şi ea de comunişti în anii 60 pentru ridicarea barajului Cinciş. Deşi acoperişul s-a prăbuşit, vizitatorii descoperă, cu uimire, zidurile unei construcţii care făcea cinste odinioară acestor locuri.

„Este o biserică veche, spectaculaosă, a fost construită pe vremea Mariei Tereza, unde la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Arhitectura este eimpresionantă. Din păcate, se părbuşeşte şi ea”, a mai spus Daniel Iancu.

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de lăcaşurile de cult, la care veneau toţi oamenii din zonă.

Localnicii, dar şi istoricii cred potenţialul turistic al acestei zone ar putea fi pus în valoare dacă autorităţile s-ar implica, ar ecologiza zona şi ar face drumul mai accesibil.

De zeci de ani de când a fost părăsite, nimeni nu a mai avut grijă de cele două biserici. Iar pe fostele bolţi creşte acum vegetaţia.

Urmăriți clipul de mai sus din „Observator”.

A fost descoperit un nou antibiotic care combate virușii rezistenți! Algoritmii unui calculator a găsit o moleculă care ... Miracolele există! O femeie și-a găsit inelul în canalizare la 15 ani după ce l-a pierdut la benzinărie. "Am fost a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x