Antena Căutare

Branduri comuniste care au rezistat in capitalism: Pegas, laptele Doina si Eugenia

Chiar daca pentru generatiile mai tinere pare de necrezut, au existat vremuri in care faceam cumparaturi nu la Carrefour, ci la Alimentara, in loc de Zara mergeam la Romarta, nu existau baterii Duracell, ci Elba, sau in loc de Snickers mancam Ciocolata cu Rom sau Eugenia. Lipsa Internetului era compensata de un diafilm sau diapozitiv, un gadget suprem al anilor ’80 era un mini-radio Ric, iar in loc de magazine gen Bricostore mergeam la Gospodarul. Ca mai toate magazinele, indiferent de profil, erau prost aprovizionate, este alta poveste.

Branduri comuniste care au rezistat in capitalism: Pegas, laptele Doina si Eugenia
| latrecut.ro

Daca iei premiul intai, iti cumpar bicicleta PEGAS”. Asa suna in perioada comunista promisiunea facuta copiilor de catre cei mai multi dintre parinti. Asta a facut ca, ani la rand, bicicleta Pegas sa fie visul tuturor. Productia dintre anii 1968 si 1980, de la Uzina Mecanica Tohan Zarnesti, a fost suficienta astfel incat sa-i lege pe adultii de azi de acest brand. Numai ca vechile biciclete ale copilariei se mai gaseau efectiv doar prin garaje sau la targurile de vechituri. Si asta pentru ca uzina si-a oprit productia in anii ’80, dupa ce pe poarta sa iesisera 300.000 de bucati de biciclete.

Dar numele a reinviat. 30 de ani mai tarziu, in 2011 , doi tineri pasionati de tot ceea ce inseamna ciclism au sters praful de pe brand si au investit in vehiculele pe doua roti care poarta numele de Pegas.

Eugenia merge mai departe

Nimeni nu stie exact, dar cei care produc astazi biscuitii EUGENIA estimeaza ca, de-a lungul timpului, in cei peste 50 de ani, au iesit pe poarta fabricii de la Constanta peste trei miliarde de Eugenii. Daca ar fi pusi cap la cap toti acesti biscuiti s-ar putea face cinci cercuri care sa inconjoare Pamantul sau ar ajunge pana pe Luna si ar mai si ramane de-un desert.

Sa fi fost prin ’47-’48 cand in cuptoarele fabricii Eugenia din Constanta se coceau primii biscuiti. Dupa ce se raceau, niste doamne in halate albe ii lipeau cu crema de cacao si gust de rom, doi cate doi. Ca un fel de sandwich, cuvant capitalist, intrat in vocabularul romanesc mult mai tarziu. I s-a spus insa „Eugenia”, dupa numele fabricii unde era produs.

Mai multe detalii, in Income Magazine

foto: latrecut.ro

In decembrie, cerul va fi luminat de o ploaie de stele. Cand va fi vizibil fenomenul astronomic... Prichindeii s-au apucat sa ii scrie Mosului! Cea mai lunga scrisoare din lume adresata lui Mos Craciun va avea 1.5 kilom...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x