Antena Căutare

Un calculator de 2,5 tone, construit in 1949, a fost reasamblat in Marea Britanie

In era vitezei, in care specialistii se chinuie sa inventeze cele mai performante computere, niste britanici au muncit pe branci trei ani ca sa reasambleze un computer vechi de sase secole.

Ocupa o camera intreaga si este la fel de zgomotos ca un razboi de tesut. Acesta este WITCH, un calculator care le-a fost de mare folos oamenilor de stiinta in urma cu sase decenii. Atunci era cel mai rapid computer. Acum, este cel mai incet.

"O adunare dureaza cam doua secunde, in timp ce o inmultire dureaza cinci secunde, iar o impartire pana la 13 secunde. Asadar, este foarte lent in comparatie cu orice alt calculator modern. Chiar si un calculator de buzunar are o putere de un milion de ori mai mare decat acest calculator", explica Delwyn Holroyd, seful echipei de restaurare. Dar importanta sa istorica este foarte mare. Tocmai din aceasta cauza o echipa de tineri a muncit trei ani ca sa-l reasambleze.

"Am fost destul de norocosi. Dekatronul, partea principala a spatiului de stocare se gaseste foarte rar", spune Holroyd.

Stramosul calculatoarelor pe care le folosim acum va continua sa faca operatii, la Muzeul National al Computerelor din Bletchley Park.

"Acest calculator arata cel mai bine evolutia computerelor. Si este foarte important pentru muzeu sa poata arata ca acest computer functioneaza. Si, desigur, sa arate copiilor din ziua de azi, care viziteaza muzeul, cum erau computerele in alte vremuri", a declarat Stephen fleming, un reprezentant al muzeului.

Calculatorul care cantareste 2,5 tone a fost construit in 1949, dar abia in 1951 a inceput sa fie folosit.

GALERIE FOTO! Campanie electorala IN CHILOTI: asa vrea sa ajunga un candidat in Parlament... FOTO! 19 ani de Antena 1 in 19 imagini...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x