Antena Căutare

Când vine Apocalipsa! Oamenii de știință au aflat data când totul se va schimba

Oamenii de știință au făcut o descoperire de-a dreptul colosală și se schimbă istoria pe care o știam până acum! Ce fenomen urmează să se întâmple?

Oamenii de știință au făcut o descoperire de-a dreptul colosală și se schimbă istoria pe care o știam până acum! Ce fenomen urmează să se întâmple?

Cercetătorii au aflat și chiar au putut să determine momentul în care planeta noastră se va afla la sfârșitul existenței sale, așa cum o știm astăzi. Galaxia noastră, Calea Lactee, va supravieţui în forma sa actuală mai mult decât au anticipat unii astronomi, sugerează un studiu recent, citat luni de Live Science.

Monstruoasa coliziune între Calea Lactee, galaxia din care face parte Sistemul Solar, şi vecina sa spiroidală Andromeda va avea loc peste aproximativ 4,5 miliarde de ani, conform unui studiu recent, bazat pe observaţii realizate cu ajutorul satelitului spaţial european Gaia.

Unele voci proeminente estimaseră anterior că această coliziune se va produce mult mai curând, peste circa 3,9 miliarde de ani.

Articolul continuă după reclamă

''Această descoperire este deosebit de importantă pentru înţelegerea modului în care galaxiile evoluează şi interacţionează'', a explicat într-un comunicat unul dintre cercetătorii implicaţi în proiectul Gaia, Timo Prusti, care nu a participat la acest studiu.

Când vine Apocalipsa! Oamenii de știință au aflat data când totul se va schimba

Lansat în decembrie 2013, satelitul european Gaia îi ajută pe oamenii de ştiinţă să realizeze cea mai precisă hartă 3D a galaxiei Calea Lactee efectuată până în prezent.

Satelitul, care analizează sursele luminoase din galaxia noastră, este poziţionat la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra. Gaia realizează 500 de milioane de măsurători pe zi. Datele sunt transmise la sol şi analizate de un consorţiu din care fac parte 450 de oameni de ştiinţă din 20 de ţări.

Misiunea proiectului este de a stabili poziţiile în care se află peste 1 miliard de stele. Cea mai mare parte dintre acestea sunt situate în Calea Lactee, însă unele fac parte din galaxii vecine.

În cadrul studiului recent, cercetătorii au monitorizat mai multe stele din galaxia noastră, dar şi din Andromeda (M 31) şi în galaxia Triangulum (M 33). Aceste galaxii vecine se află la 2,5 milioane - 3 milioane de ani lumină de Calea Lactee şi pot intra în coliziune, au declarat membrii echipei de cercetătorii.

''Trebuia să explorăm mişcările galaxiilor în 3D pentru a afla modul în care s-au dezvoltat şi au evoluat şi ce anume le creează şi le influenţează caracteristicile şi comportamentul'', a declarat într-un comunicat autor principal Roeland van der Marel de la Institutul de ştiinţe ale telescopului spaţial din Baltimore, Statele Unite.

Când vine Apocalipsa! Oamenii de știință au aflat data când totul se va schimba

''Am putut face acest lucru cu ajutorul celui de-al doilea pachet de date de calitate superioară obţinut de Gaia'', a adăugat van der Marel referindu-se la un calup de informaţii publicat în aprilie 2018.

Acesta le-a permis cercetătorilor să determine vitezele de rotaţie atât ale M31 cât şi ale M33 - ceea ce nu s-a mai realizat anterior, după cum au precizat specialiştii.

Cu ajutorul descoperirilor realizate în urma analizării informaţiilor obţinute cu ajutorul Gaia, echipa de cercetători a cartografiat traiectoriile în spaţiu ale M31 şi M33 şi au estimat unde se vor situa acestea în următoarele câteva miliarde de ani.

Pe baza acestor modele, cercetătorii sugerează că momentul ciocnirii între Andromeda şi Calea Lactee va avea loc mai târziu decât se anticipase anterior şi estimează că acest eveniment va fi mai degrabă o ciocnire din laterală decât o coliziune directă.

Studiul a fost publicat luna aceasta în The Astrophysical Journal.

Până la acel moment, însă, Calea Lactee se va ciocni peste aproximativ 2 miliarde de ani cu una dintre galaxiile sale satelit, Marele Nor al lui Magellan, conform unui studiu publicat luna aceasta de cercetători de la Universitatea britanică Durham în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Din fericire pentru oamenii care ar putea să trăiască în Sistemul Solar sau în sistemele stelare apropiate peste 2 miliarde de ani, doar foarte puţine stele din apropierea Soarelui vor fi afectate de această coliziune, conform studiului. Cercetătorii sunt de părere că viaţa pe Pământ nu va fi pusă în pericol de această ciocnire, iar pentru pasionaţii de astronomie, spectacolul ceresc al coliziunii cu Marele Nor al lui Magellan va fi cu totul special: cerul nopţii se va transforma într-un spectacol de artificii la nivel galactic.

Sursa: Agerpres

”O să ai tripleți sau aștepți un cal?” O femeie de 30 de ani, criticată dur pe internet, după ce burta de gravidă i-a cr... Copilul nenăscut al unei tinere însărcinate, operat şi pus înapoi în pântece de medici! Mama:”Nu s-a schimbat nimic. E o...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x