Antena Căutare

“Capitala diversității lingvistice”, locul în care limba oficială este engleza, dar în realitate se vorbesc peste 800 de limbi

Limba oficiala este engleza, dar în realitate aici se vorbesc peste 800 de limbi. Este vorba despre New York City, iar cartierul Queens este cel mai divers din acest punct de vedere, potrivit organizației Endangered Language Alliance.

Limba oficiala este engleza, dar în realitate aici se vorbesc peste 800 de limbi. Este vorba despre New York City, iar cartierul Queens este cel mai divers din acest punct de vedere, potrivit organizației Endangered Language Alliance.

Poți vedea pe harta câte limbi sunt vorbite în New York, dar și în Queens. Harta este realizată de Molly Roy care a lucrat în colaborare cu cei de la ELA, dar și cu alte centre lingvistice. Harta a apărut în cartea Nonstop Metropolis: A New York City Atlas scrisă de Rebecca Solnit și de Joshua Jelly-Schapiro.

„Capitala diversității lingvistice, nu doar pentru cele cinci mari cartiere ale orașului, ci pentru întreaga specie umană, este Queens”, scriu Solnit și Jelly-Schapiro în cartea menționată mai sus. De la Astoria până la Forest Hills (în jur de 8 kilometri): se vorbesc zeci de limbi, de la greacă, filipineză, rusă, japoneză, chiar și română, până la alte limbi mai puțin cunoscute precum chavacano, waray-waray sau bukharian.

Pentru ca harta să rămână lizibilă, o limbă apare menționată o singură dată, chiar dacă anumite comunități pot apărea în mai multe locuri pe hartă. De exemplu, mandarina este menționată în Flushing, originalul Chinatown din Queens, dar nu și în Elmhurst, loc care are o comunitate importantă de chinezi.

În lume, cele mai vorbite limbi în lume sunt:

1. Limba mandarină - circa 1,4 miliarde de vorbitori

Mandarină, limba oficială în China și Taiwan, este, de departe, cea mai vorbită limba de glob, depășind engleză, din punct de vedere al numărului de vorbitori, într-un raport de cel puțîn 2 la 1. Nici nu este de mirare, dacă ne gândim că majoritatea populației chineze (cea mai numeroasă de pe glob) vorbește mandarină

2. Limba engleză - cca 508 de milioane de vorbitori

Chiar dacă numărul nativilor vorbitori de engleză (cca 350 de milioane) este depășit de cel al vorbitorilor de limba spaniolă, numărul celor care au îmbrățișat engleză că a două limba este unul covărșitor. Există chiar estimări care indică un număr de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleză.

3. Limba spaniolă - cca 450-500 de milioane de vorbitori

În anul 1999, conform unor statistici ale vremii, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi în toată lumea. Astăzi, se estimează că numărul hispanofonilor oscilează între 450 și 500 de milioane, cea mai mare comunitate înregistrându-se în Mexic, o țară cu o populație de aproximativ 112 milioane de locuitori.

4. Limba hindi - cca 490 de milioane de vorbitori

Cunoscută și sub numele de Hindi-Urdu, cele două forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, în același timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei (în varianta Hindi și Urdu) și limba oficială din Pakistan (sub varianta Urdu).

Imagini pe care nu le-ai mai văzut niciodată! De la această fotografie a plecat totul! 73.000.000 de morți!... Vrei un profil de instagram ca al vedetelor? Un fotograf profesionist îți spune ce trebuie să faci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x