Antena Căutare

Cărţi vechi cu semnătura olografă a lui Arghezi, Nichita Stănescu, Eliade sau Labiş, clasate în patrimoniul naţional, în licitaţie - FOTO

Cărţi vechi cu semnătura olografă a lui Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Nicolae Labiş, clasate în patrimoniul naţional, vor fi scoase la licitaţie, pe 4 martie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă.

"Antichităţile Pompeiului" de la 1804, care provin din fosta colecţie a diplomatului transilvănean Vasile Stoica, "Teatrul din Ercolano" de la 1783, conţinând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi, având preţul de pornire de 7.000, respectiv 5.000 de euro, sunt cărţile clasate în patrimoniul naţional cultural şi sunt puse în vânzare prin Licitaţia Colecţiei de Hârtii Importante ale unui Scriitor.

Totodată, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural naţional sunt "Eroinele Antichităţii", de Ovidiu, din 1552, provenind din colecţia Mihai Beniuc. Cu preţul de pornire de doar 500 de euro, cartea reprezintă unul dintre bunurile culturale puse în licitaţie, cu valoare istorico-documentară semnificativă în care sunt prezentate şi comentate principalele eroine feminine din antichitate.

Cărţilor clasate în patrimoniul naţional li se adaugă, în licitaţie, o piesă rară, de colecţie, cu preţul de pornire de 4.000 de euro - un hrisov de împroprietărire, emis de Constantin Brâncoveanu, pe 30 aprilie, 1709, cu sigiliul şi semnătura domnitorului. Documentul emis de voievodul Ţării Româneşti, în cel de-al 12-lea an al domniei sale, oferă informaţii preţioase despre oamenii de încredere ai puternicei şi influentei familii Cantacuzino. Documentul, remarcabil din punct de vedere grafic, este scris cu cerneală neagră, în limba slavonă şi română cu caractere chirilice.

Unele piese de colecţie oferă detalii exclusive, cu o valoare documentară, despre Dacia, Transilvania, România şi spaţiul românesc. "Despre Transilvania" este una dintre cele două cărţi despre istoria Transilvaniei, semnată de nobilul maghiar în Principatul Transilvaniei - Ioanne Betlenio, în 1664. Radiografia are preţul de pornire de doar 400 de euro şi reprezintă un izvor extrem de important oferit de un martor implicat în evenimentele politice ale timpului.

Sursa : news.ro

Alex, un bărbat care se pregătea să devină tată, a murit subit, sub ochii soției. Mărturisirile sfâșietoare ale femeii: ... „Cea mai leneșă mamă din lume” a inventat o nouă metodă de a da un copil în leagăn! A legat o funie, de la etajul patru!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x