Castelul Bánffy din Sâncrai a primit o faţă şi o viaţă nouă

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

Clădirea a aparţinut uneia dintre cele mai bogate şi mai cunoscute familii de nobili maghiari din Transilvania şi era pe vremuri gazda unor petreceri faimoase.

Aşa arată acum castelul Bánffy de la Sâncrai, un sat aflat pe malul Mureşului, nu departe de Aiud. E construit la începutul secolului 19 în stil renascentist, cu faţade care au elemente din stilul baroc târziu, iar în interior cu detalii art nouveau.

Dragoș Ursu, muzeograf: "După cum vedem el este într-un stil eclectic, îmbină mai multe stiluri specifice secolului 19, mai exact ce vedea nobilimea maghiară în Europa Centrală în Ungaria şi Austria aducea aici în Transilvania, la Sâncrai"

Istoria lui e una zbuciumată. După Marea Unirea de la 1918, clădirea a ajuns în patrimoniul statului şi a fost, pe rând, sanatoriu şi centru de plasament pentru copii. Treptat a ajuns o ruină. Acum, castelul a fost complet renovat. Un pian vechi şi un gramofon amintesc de seratele de odinioară.
Dacă ajungi la castel nu poţi rata priveliştea din cel mai înalt turn al clădirii, construit după 1900 de nepotul primului proprietar.

Podul, folosit pe vremuri pentru depozitare, poate fi folosit acum pentru evenimente culturale.

Castelul a fost reabilitat de Consiliul Judeţean Alba, cu fonduri proprii şi bani europeni. Un milion de euro a costat transformarea clădirii într-un centru cultural. Acum încăperile pot găzdui evenimente de amploare, cu mii de invitaţi.

Autorităţile locale sunt convinse că acest castel va deveni un punct de atracţie turistică în următorii ani, mai ales că domeniul se află la doar 30 de kilometri de cetatea din Alba-Iulia.

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri