Căutare Live

Castelul Bánffy din Sâncrai a primit o faţă şi o viaţă nouă

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

Clădirea a aparţinut uneia dintre cele mai bogate şi mai cunoscute familii de nobili maghiari din Transilvania şi era pe vremuri gazda unor petreceri faimoase.

Aşa arată acum castelul Bánffy de la Sâncrai, un sat aflat pe malul Mureşului, nu departe de Aiud. E construit la începutul secolului 19 în stil renascentist, cu faţade care au elemente din stilul baroc târziu, iar în interior cu detalii art nouveau.

Dragoș Ursu, muzeograf: "După cum vedem el este într-un stil eclectic, îmbină mai multe stiluri specifice secolului 19, mai exact ce vedea nobilimea maghiară în Europa Centrală în Ungaria şi Austria aducea aici în Transilvania, la Sâncrai"

Istoria lui e una zbuciumată. După Marea Unirea de la 1918, clădirea a ajuns în patrimoniul statului şi a fost, pe rând, sanatoriu şi centru de plasament pentru copii. Treptat a ajuns o ruină. Acum, castelul a fost complet renovat. Un pian vechi şi un gramofon amintesc de seratele de odinioară.
Dacă ajungi la castel nu poţi rata priveliştea din cel mai înalt turn al clădirii, construit după 1900 de nepotul primului proprietar.

Podul, folosit pe vremuri pentru depozitare, poate fi folosit acum pentru evenimente culturale.

Castelul a fost reabilitat de Consiliul Judeţean Alba, cu fonduri proprii şi bani europeni. Un milion de euro a costat transformarea clădirii într-un centru cultural. Acum încăperile pot găzdui evenimente de amploare, cu mii de invitaţi.

Autorităţile locale sunt convinse că acest castel va deveni un punct de atracţie turistică în următorii ani, mai ales că domeniul se află la doar 30 de kilometri de cetatea din Alba-Iulia.

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență
Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.
Catine.ro
Ultimele știri