Antena Căutare

Ce i-a dat partidul lui Gagarin, primul om din spatiu: un televizor "Rubin", o chiuveta, un aspirator, un palton de iarna si un aparat de ras!!!

Pe 12 aprilie 1961, Gagarin devenea primul om care iese in spatiu si intaiul de pe orbita Pamantului. La intoarcere, Partidul Comunist al URSS il omagia cum se cuvine pe eroul Sovietelor. Printre darurile primite de el si de sotia sa se numarau si unele mai putin obisnuite

In a 12-a zi a anului 1961, tanarul Iuri Alexeevici Gagarin, cetatean sovietic nascut in satul Klusino, din tata dulgher si mama lucratoare la cooperativa locala, devenea primul om in spatiu si intaiul de pe Orbita Pamantului. Fusese dibuit in 1960, dupa o intensa cautare printre 19 rusnaci alesi pentru Programul Spatial Sovietic, cand si fusese uns membru al PCUS.

Dupa intoarcerea pe Pamant, colegii de partid au avut grija ca eroul sovietelor sa fie rasplatit cum se cuvine...Pe 18 aprilie, Consiliul Ministrilor din URSS adopta rezolutia secreta numarul 1037, in fapt, un decret meticulos prin care CCCP-ul ii acorda lui Gagarin si familiei sale tot felul de obiecte, pentru a-i face viata mai usoara. In acordul partidului, stabilit cu cei de la Ministerul Apararii, Iuri urma sa primeasca un apartament cu patru camere, cu tot cu mobila pentru dormitor, sufragerie, camera copiilor, birou si bucatarie. Alte bunuri erau un televizor marca "Rubin", un aparat de radio "Liuks", o chiuveta, un frigider si un aspirator. Lux, tovarasi, daca te gandesti la Uniunea Sovietica a acelor ani.

Mergem mai departe: una bucata "Volga", autoturism smecher, un palton de iarna si un pardesiu, o gabardina, doua costume, sase camasi, doua valize si un aparat de barbierit.

Sotia a fost "omagiata" cu trei randuri de haine, un deux-pieces negru, doua berete, sase caciulite, doua genti de dama. O masinuta de jucarie, patru vestute de lana, pantofiori, hainute si papusele, toate acestea au plecat catre juniorii lui Gagarin.

Parintii lui Iuri, Alexei si Ana, au fost stramutati de la sat si dusi la oras, unde au primit cadou o casa de trei camere din prefabricate, un televizor, un aparat de radio si haine.

Peste cativa ani, Sovietul si-a schimbat opinia despre Iuri. Asa ca pe 27 martie 1968, la ora 10.31 dimineata, au taiat cablurile MiG-ului 15UTI in care se afla Gagarin. Pa hartie, au scris ca a fost un tragic accident. Unii au spus ca Brejnev stia mult mai multe...

Champ, arma viitorului: inceputul unei noi ere in lupta moderna... A orbit de la vodca si si-a recapatat vederea cu whisky. Lectia de viata a unui barbat din Noua Zeelanda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x