Uneori, întâlnim oameni cu un destin pe care orice regizor l-ar putea valorifica în scenariul unui film, iar un scriitor nu ar ezita să-l aștearnă pe hârtie. Chiar dacă la finalul unui film sau al unei cărți de acest fel, am vedea scris cu litere de o șchioapă „inspirat dintr-o poveste reală”, e imposibil să nu ne întrebăm: „O fi fost adevărat?”.
Alteori, oameni cu o existență „greu încercată” aleg să își valorifice ei înșiși trecutul. Astfel, se nasc autobiografii pe care nu le mai lăsăm din mână și documentare la care noi, oameni în toată firea, nu ne rușinăm de lacrimile noastre.
La 23 de ani, Bunee și-a învins destinul de orfan
Orice urmă de suspiciune dispare, iar faptele și amintirile din copilărie ale unui tânăr originar din România nu pot fi puse la îndoială. La 23 de ani, Iancu Bunee Tomlinson, un orfan din Constanța a ajuns printre regizorii nominalizați la Emmy, iar filmul despre viața lui a avut premiera la Cannes. Povestea nu se sfârșește aici: documentarul despre viața protagonistului de la orfelinat, ”Bunee: The Boy from Constanța", este nominalizat la prestigioasele Premii Emmy, la cinci categorii.
Și acum, nu ne rămâne decât să vă întrebăm: miracolele există sau nu?
Doi americani curajoși l-au scos din mizerie
Înainte de implicația oricărei forțe divine, miracolele le fac oamenii. În acest caz, o familie de americani. Bunee, așa cum îl știu toți prietenii, a fost abandonat la naștere într-un orfelinat din Constanța, însă viața i s-a schimbat complet după ce a fost adoptat de o familie de americani.
„Îmi amintesc că priveam afară, pe geam şi că i-am văzut pe ei (n.r. părinţii adoptivi) când au parcat în faţă. „Bunee, vino cu mine!” şi am văzut un bărbat şi o femeie. Eram atât de fericit, încât am fugit repede înspre ei. A fost un moment emoţionant”, povestește Iancu „Bunee” Tomlinson în film. Copilul tuciuriu de atunci, introvertit și plin de vânătăi, avea șase anișori. După această cifră, numărătoarea a continuat departe de „iadul” de la Constanța, în Statele Unite ale Americii. Familia adoptivă s-a confruntat cu probleme mari, aveau nu numai de crescut un băiețel care nu știa niciun cuvânt în engleză, ci și unul care nu cunoscuse dragostea. Până atunci, loviturile ținuseră loc de mângâierile mamei, iar țipetele de alinturi.
<
Numai părinte de fost orfan să nu fii!
La șase ani, Bunee pășea pe pământ american. Stătea stingher, uneori în cușca câinelui, și se aștepta să fie lovit. Alteori, răbufnea, avea crize de furie necontrolată.
„În primii doi ani ne-am confruntat cu situaţii pline de furie necontrolată. Crizele de furie erau atât de grave, încât îi plesneau vasele de sânge pe tot corpul”, spune Susan Tomlinson, mama lui „Bunee”. Tatăl său crede că în ciuda acestor oeșiri, fiul său a avut capacitatea de a se adapta. În cele din urmă, cei doi părinți au reușit să aibă un pui de om sănătos.
La 12 ani, Bunee și-a dat seama că vrea să se facă „regizor mare”
O temă cerută de un profesor l-a ajutat să se descopere. La 12 ani, Bunee a avut ca temă la școală să facă un filmuleț. Așa și-a dat seama că asta Și-a ar vrea să facă în viitor. A urmat apoi cursurile de vară ale unei prestigioase instituții de film și a fost cel mai tânăr elev admis. În liceu, a început să facă bani din regie. Apoi, a continuat studiile în domeniu.
Astăzi, Bunee Tomlinson are 23 de ani și studiază regie de film la Universitatea de Artă și Design din Santa Fe, capitala statului american New Mexico. A fost selectat între finaliștii de la Emerging Filmmaker Showcase, competiție organizată în cadrul Festivalului internațional de film de la Cannes și dedicată studenților americani. "Bunee: The Boy from Constanța", un documentar autobiografic de 15 minute, reface povestea copilului care tot încerca să vadă marea, deși era atât de aproape de ea.
Documentarul a fost ulterior nominalizat, așa cum am menâionat și ulterior, la prestigioasele Premii Emmy, la cinci categorii.
Nu numai românii au preferințe ciudate. Numărul de înmatriculare care atrage privirile ca un magnet!... Un bărbat plictisit a înfipt trandafirul într-un cartof, dar a doua zi a rămas fără cuvinte! Descoperirea i-a schimbat v...