Antena Căutare

Ce se întâmplă dacă vii pe lume într-un avion! Pe pașaportul unei tinere scrie: ”Născută în avion”. Ce naționalitate are

Acum 26 de ani, Debbie Owen, o britanică însărcinată, a născut într-un avion al companiei British Airways care zbura pe ruta Ghana – Marea Britanie

Ce se întâmplă dacă vii pe lume într-un avion! Pe pașaportul unei tinere scrie: ”Născută în avion”. Ce naționalitate are
Bebeluș | france.fr

Acum 26 de ani, Debbie Owen, o britanică însărcinată, a născut într-un avion al companiei British Airways care zbura pe ruta Ghana – Marea Britanie. Era în 1990. Nu se aștepta să-i vină sorocul chiar în avion. I-a pus fiicei sale numele de Shona Kirsty Yves, inițialele formând cuvântul „SKY” („cer” în limba română), relatează CNN.

Fetița născută la peste 10.000 de metri altitudine lucrează astăzi în industria de turism și a devenit foarte interesată de studierea fenomenului „copiilor născuți în avion”, informează Greatnews.ro.

La graniță, vameșii care îi verifică documentele sunt întotdeauna uimiți atunci când văd că, la locul nașterii, în pașaportul ei este scris „născută într-un avion”. A primit cetățenia mamei, britanică, nu și a statului african.



În 1990, mama ei, Debbie, a intrat în travaliu pe când se întorcea la Londra. În acel moment a fost mutată la clasa I, iar însoțitorii de zbor au făcut un anunț prin care solicitau ajutorul oricărei persoane care avea pregătire medicală. Femeia a avut noroc deoarece la bordul avionului se afla un medic olandez.

“Întotdeauna mi s-a spus că m-am născut pentru a călători, iar acum lucrez în industria de turism”, a povestit Shona, care lucrează ca director de marketing online pentru un tour-operator de lux.

Cu timpul, Shona a devenit tot mai interesată de fenomenul copiilor născuți în avion, așa că a decis să studieze fenomenul.

Tânăra a cunoscut-o și pe Debs Lowther. Debs l-a născut pe fiul ei Jonathan cu doar 4 luni înainte de nașterea Shonei, tot într-un avion al British Airways, care călătorea pe ruta Malawi – Marea Britanie.

Cele mai multe companii aeriene nu păstrează date ale acestor nașteri, așa că statisticile sunt dificil de obținut. Însă povestea Shonei este rară, deoarece companiile aeriene au reguli menite să protejeze femeile gravide și să împiedice o eventuală naștere la altitudine.

Foto: Skyseeker (Flickr / Creative Commons)

Ce naționalitate are copilul?

Deși cifrele variază, cele mai multe companii le permit femeilor însărcinate să călătorească până în cea de-a 36 săptămână de sarcină, mai notează CNN. Însă din cea de-a 28-a săptămână femeia însărcinată trebuie să prezinte un document semnat de un doctor în care este menționată data orientativă la care se așteaptă să nască (o sarcină obișnuită are 40-42 de săptămâni).

Una dintre problemele care apar în cazul copiilor născuți în avion este naționalitatea. Legile statelor variază destul de mult în această privință. De exemplu, în Marea Britanie cetățenia nu este acordată automat celor care se nasc pe teritoriul acestei țări (sau în spațiul aerian al statului).

În schimb, în Statele Unite ale Americii, chiar dacă un copil se naște în apele teritoriale ale SUA sau în spațiul său aerian, copilul este automat un cetățean american. Principiul aplicat este cunoscut sub numele de „jus soli” (“dreptul pământului”).

Alina Eremia - schimbare radicală de look! Fanii sunt înnebuniți: „Ești ilegal de frumoasă!”... Andreea Bălan iubește un actor grăbit să o facă mămică. I-a devenit muză, iar el i-a dedicat un volum de versuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x