Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

Anul 2020 aduce schimbări drastice în lume! Uniunea Europeană îți pierde un membru, iar o țară își schimbă capitala

Anul 2020 vine cu mai multe schimbări în lume. Țările de Jos nu vor mai fie numite Olanda, Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, Spania va avea autostrăzi gratuite, iar Indonezia își mută capitala.

Anul 2020 aduce schimbări drastice în lume! Uniunea Europeană îți pierde un membru, iar o țară își schimbă capitala

Bonurile fiscale devin obligatorii în Germania

În Germania, bonurile de casă tipărite pe hârtie devin, începând de la 1 ianuarie 2020, obligatorii. Această măsură vizează o mai bună combatere a fraudei fiscale, iar toate casele de marcat vor fi echipate cu un același sistem de securitate, spre nemulțumirea comercianților.

Țările de Jos nu vor să mai fie numite Olanda

Olanda nu este o țară, este de fapt o fostă provincie a Țărilor de Jos. Localnicii nu vor ca turiștii să mai confunde acest lucru, iar statul a decis să acționeze. De la 1 ianuarie 2020, numele Olanda va fi retras din toate documentele, iar țara va folosi numele său administrativ. Pentru acest lucru fost creat un nou logo și au fost investiți 200.000 de euro.

Autostrăzi gratuite în Spania

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, în Spania va dispărea taxarea pe autostrada AP-7 dintre Tarragon și Alicante, în Andaluzia, dar și pe autostrada AP-4, între Sevilia și Cadiz. Această măsură reprezintă un prim pas către gratuitatea integrală a autostrăzilor.

Uniunea Europeană pierde un membru pentru prima dată în istorie

Brexitul a fost amânat, în total, de patru ori, însă va în vigoare începând cu 31 ianuarie 2020. Regatul Unit va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană, la trei ani de la referendumul în care s-a votat „DA” pentru ieșiria din Uniune. Va urma o perioadă de tranziție, în care Marea Britanie va continua să funcționeze potrivit regulilor europene, însă fără a participa la instituțiile Uniunii. Schimbarea definitivă va avea loc pe 31 decembrie 2020.

Plasticul devine interzis

În Franța, dar și în alte țări, obiectele din plastic de unică vor fi interzise spre vânzare din anul 2020. Măsura a fost deja adoptată în Regatul Unit, Bahamas, Geneva, și în Elveția, unde plasticul de unică folosință va fi interzis pe domeniul public, inclusiv în cazul comerțului stradal sau al manifestațiilor publice.

Indonezia își mută capitala

Jakarta nu va mai fi în curând capitala Indoneziei datorită sufocării și amenințării de creștere a nivelului mării. În acest caz a fost ales un loc de pe insula Borneo pentru a reclădi de la zero noua capitală. Mutarea instituțiilor guvernamentale va începe din anul 2024, iar construcțiile vor începe chiar din primele zile ale anului 2020.

Moneda națională din Africa de Vest va fi schimbată

Președintele ivorian, Alassane Ouattara și Emmanuel Macron au făcut anunțul la sfârșitul lunii decembrie. În cele opt țări din Africa de Vest care alcătuiesc Uniunea Economică și Monetară Vest-Africană (UEMOA), vechiul franc va înlocuit de o nouă monedă, denumită ECO.

Niger va avea un nou imn

Imnul național al Nigerului a fost adoptat în anul 1961, după proclamarea independenței țării. De-a lungul timpului a fost intens criticat pentru cel de-al treilea și cel de-al patrulea său vers: Să fim mândri și recunoscători/ Pentru noua noastră libertate. Criticii obiectau că acest cuvânt, „recunoștință” marchează o dependență față de Franța. Un comitet a primit sarcina de a găsi un nou imn sau de a-l preschimba pe actualul.

Recomandari