Antena Căutare

Cât costă religia? Cea mai veche tabletă din piatră cu Cele 10 Porunci, ce datează din urmă cu 1.500 de ani, a fost vândută pe o sumă fabuloasă

Cea mai veche tabletă din piatră cunoscută până în prezent pe care au fost gravate Cele 10 Porunci, datând din urmă cu 1.500 de ani, a fost vândută cu 850.000 de dolari la o licitaţie organizată, miercuri, în Statele Unite, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cea mai veche tabletă din piatră cunoscută până în prezent pe care au fost gravate Cele 10 Porunci, datând din urmă cu 1.500 de ani, a fost vândută cu 850.000 de dolari la o licitaţie organizată, miercuri, în Statele Unite, informează Reuters, citată de Agerpres.

Acea dală pătrată din marmură albă, cu latura de 61 de centimetri şi o greutate de 50 de kilograme, a fost vândută în Beverly Hills, California, de casa de licitaţii Heritage Auctions unui colecţionar a cărui identitate nu a fost deocamdată dezvăluită.

Tableta a fost pusă în vânzare de rabinul Shaul Deutsch, fondatorul Living Torah Museum din Brooklyn, New York, cu clauza expresă ca viitorul ei proprietar să o expună în public.

Dala din marmură este gravată cu 20 de rânduri scrise în alfabetul samaritean, ce conţin principii care sunt fundamentale pentru iudaism şi creştinism. Tableta conţine nouă dintre Cele 10 Porunci din Cartea Exodului, omiţând-o pe cea de-a treia dintre ele - ”Să nu iei în deşert numele Domnului” - şi înlocuind-o cu o normă religioasă a credincioşilor samariteni, au dezvăluit organizatorii licitaţiei.

Tableta a fost probabil gravată la sfârşitul erei Imperiului Roman de Răsărit - era bizantină -, între anii 300 e.n. şi 500 e.n., marcând intrarea într-o străveche sinagogă, ce a fost cel mai probabil distrusă de romani.

Dala din marmură a fost descoperită în 1913 în timpul unor săpături efectuate pentru construirea unei linii ferate în apropiere de oraşul modern Yavneh din vestul Israelului. Un muncitor din construcţii a luat-o şi a păstrat-o în curtea lui până în 1943, când a fost achiziţionată de un arheolog, care a păstrat-o până la moartea lui, în anul 2000.

Rabinul Shaul Deutsch a primit tableta, pentru a o expune temporar, prin intermediul unui acord cu Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, şi a cumpărat-o imediat după aceea, după încheierea unui acord legal.

Shaul Deutsch a spus că vrea să vândă tableta şi alte artefacte din colecţia sa care descrie cultura şi istoria evreiască din Antichitate şi până în prezent pentru a strânge bani în scopul unei renovări complete a muzeului său.

Rabinul spune că plănuieşte să îşi transforme muzeul, pentru a expune mai multe artefacte interesante, cu scopul de a atrage mai mulţi vizitatori tineri.

Foto. Au capturat cel mai mare aligator, dar, când l-au despicat, au încremenit. Ce se afla în uriaşa reptilă... Imagini filmate de un amator. Minune dumnezeiască la Sfântul Nectarie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x