Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Cel mai mare secret al lui Eminescu. Mihai, fiul nerecunoscut al Eminului, născut din dragostea de-o vară!

A fost un poet genial, un amant pasional și un prieten de nădejde. Dincolo de aceste calități, Mihai Eminescu a avut și multe secrete, care i-au măcinat existența și care au ieșit la suprafață după multă vreme

A fost un poet genial, un amant pasional și un prieten de nădejde. Dincolo de aceste calități, Mihai Eminescu a avut și multe secrete, care i-au măcinat existența și care au ieșit la suprafață după multă vreme. Geniu neînțeles, poetul național a avut o viață personală foarte agitată. Iubitor de frumos din cale afară, Eminul nu se dădea niciodată înapoi atunci când venea vorba de o aventură amoroasă, mai ales dacă se afla în desele sale perioade de suferință sentimentală pricinuite de iubirile vieții lui. O astfel de aventură pare să-i fi adus pe lume singurul moștenitor, fapt nerecunoscut oficial, însă descoperit pe la începutul veacului trecut de un profesor din Botoșani și dezvăluit încă din acele vremuri.

Totul s-ar fi petrecut într-o vară toridă pe meleagurile Moldovei, în apropiere de Ipotești. Sosit în vacanță la casa părintească, Mihai s-a îndrăgostit până peste cap de fata morarului din satul Cucorăni, o localitate aflată la câțiva kilometri de Ipotești. Oamenii locului o descriau pe cea care-i căzuse cu tronc poetului drept o minune bălaie, aprigă și atât de drăgăstoasă de i-a sucit mințile lui Eminescu într-o clipă. Iubirea lor s-a consumat repede pentru că băiatul a plecat la școală, iar domnișoara a rămas în sat să-și ajute familia la muncile cotidiene, așa cum se obișnuia.

Numai că la nouă luni de la plecarea lui Mihai, femeia a dat naștere unui băiat pe care l-a chemat mai întâi Ilie. Între timp, copila morarului fusese măritată cu un pădurar din acele locuri, pe numele lui Ion Lăzăreanu, nume ce va fi luat și de micuțul adus pe lume la 19 iunie 1877 (conf. cert. naşt. nr 38/1877, primăria Cucorăni).

Dincolo de datele rămase în înscrisurile oficiale, lumea a vorbit mult despre acest subiect. Se bârfea pe la colțuri cum că Ion Lăzăreanu ar fi fost de acord să se însoare cu fata după ce tatăl lui Mihai Eminescu, căminarul Gheorghe Eminovici, îl asigurase că banii pentru întreținerea celui mic îi vor fi livrați cu regularitate, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că întreaga familie a poetului era la curent cu „nebunia de-o vară” a poetului.

Indiciile continuă să se îmbine și atunci când Henrieta, sora lui Eminescu a ținut cu tot dinadinsul să-l boteze pe cel mic și să-l numească Mihai, după presupusul tată biologic al acestuia. Mai mult, cei care i-au studiat îndeaproape viața susțin că „luceafărul poeziei românești” nu și-ar fi lăsat băiatul în voia sorții și l-a vizitat în câteva rânduri, interesându-se chiar de situația școlară a micuțului. „Tatăl reclamantului stătea în căsuţa boierească Ichim; iar peste drum stătea boierul Eminovici. Bătrânul Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amesteca adesea şi juca cu plăcere mingea-ţic Mihai Eminescu, sau cum îi ziceam noi copiii satului: Cuconaşul Mihai. Reclamantul era de 5-6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Hanrieta, sora lui Eminescu venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care îl dezmierda şi îl numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi ea i-a dat numele Mihai, ca şi fratele ei”, citează scriitorul Ion Ionescu Bucovu în ”Confluenţe Literare”, din actele de la tribunalul Botoşani, prin care Ilie Lăzăreanu a primit oficial şi numele de Mihail dat de Henrieta.

Cei care i-au cunsoct pe cei doi au povestti că asemănarea dintre Mihai și fiul său era izbitoare: „Cunoscuţii lui spun că Mihail Lăzăreanu semăna destul de bine la ochi, la frunte şi la buze cu poetul, despre care le amintea tuturor cu mândrie că îi este tată, dar mai cu seamă îi semăna acestuia la fire, fiindcă ducea o existenţă meditativă, retrasă, fără prieteni, rămânând toată viaţa burlac”, precizează Cristian Petru Bălan. Fiul lui Eminescu a fost un simplu funcţionar fiscal şi a murit la Botoşani la vârsta de 67 de ani.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Il recunosti? A MURIT in urma cu putin timp! Socul zilei in Romania!

Spynews.ro

EXCLUSIV. Ce avere i-a lăsat preotul gay soțului român mai mic cu 54 de ani! Pastorul a murit!

Spynews.ro

Pandemia de coronavirus le provoacă fiori elevilor care susţin examenele: "Mi-e frică să nu...

AntenaSport

Vestea pe care o aştepta întreaga lume. Un cunoscut medic italian spune că noul coronavirus...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

1 IUNIE | Uite cum arătau 25 de artiști în copilărie!

Zu TV

CINCI artiste de la noi care au scris piese pentru copiii lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Jocul cu animale care îți dezvăluie personalitatea. Ce animal vezi prima dată?

Playtech.ro

Doliu în showbiz! Din păcate, a murit chiar azi noapte. Soțul a confirmat decesul

Playtech.ro

ALERTĂ! Gigi Becali face primul transfer important la FCSB. Super lovitura la care a lucrat în...

Telekomsport.ro

Scandal în PNL! Partidul, scindat în două tabere după fotografiile cu Orban! A început...

Capital.ro

Mama Luizei Melencu, mesaj sfâșietor. Durere de nedescris. Ce se întâmplă cu tânăra

Impact

Vorbea de ceva timp pe internet cu o fată și i-a cerut numărul de telefon. Doar că tânăra...

Antena3.ro

Scapă de stres imediat! Specialiștii îți dau răspunsul. 4 metode benefice din primul moment

Voxbiz.ro

De ce este Mercedes-Benz Cobra cea mai fiabila masina din lume? Pana la 800.000 de kilometri nu...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro