Antena Căutare

Cele mai fascinante fenomene ale naturii!

Natura reuseste sa ne uimeasca intotdeauna cu frumusetea si cu puterea sa. Iata 9 dintre cele mai fascinante fenomene ale naturii!

1. Aurora Boreala - este unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale de pe pamant. Mai este cunoscuta si sub numele de "luminile nordice". Aurora Boreala se petrece atunci cand soarele emite particule de energie, numite ioni, care se deplaseaza in spatiu cu viteze extrem de mari. Atunci cand particulele se ciocnesc cu gazele din ionosfera incep sa straluceasca, producand acest spectacol inedit de culoare si lumina in zonele nordice.

2. Norii mammatus - sau mammatocumulus, seamana cu niste pungi agatate la baza unui nor. Acestia se compun in pricipal din gheata si se pot extinde pe sute de kilometri. Norii mammatus prevestesc, adesea, furtunile puternice.

3. Mareea rosie - sau inflorirea algelor, este un eveniment natural in care algele se aduna in conglomerate si pot transforma zone intregi de apa in suprafete rosii. Deseori, acest fenomen este toxic, cauzand moartea vietuitoarelor marine.

4. Penitentes - sunt niste formatiuni din gheata care seamana cu niste tepi. Acestia se intalnesc pe ghetari si pot avea o inaltime de la 5 centimetri la 5 metri.

5. Pietrele miscatoare - din desertul american Death Valley au constituit o controversa stiintifica timp de decenii. Pietrele de peste 50 de kilograme se misca singure pe distante de zeci de metri. Cercetatorii spun ca miscarea este cauzata de vant si suprafata de gheata. Totusi, pietrele nu au niciodata aceeasi directie, iar vantul nu este chiar atat de puternic incat sa miste o roca.

6. Mezociclonul - sau super-celula este o furtuna izolata care poate dura ore intregi si, uneori, se imparte in doua, luand forma unui ciclon imens. Mezociclonul aduce cantitati mari de ploaie, vant puternic si grindina si poate produce tornade. Acestea sunt frecvente in marile campii din Statele Unite ale Americii.

7. Tornada de foc - este un fenomen extrem de rar in care un foc poate lua forma unui vortex vertical, cauzat de anumiti curenti de aer. De obicei, acest fenomen are loc in cazul incendiilor de padure. Tornada de foc poate avea o inaltime intre 10 si 60 de metri si o circumferinta de 5 metri.

8. Cercurile de gheata - sunt un fenomen rar care se petrece in zonele foarte reci. Cercurile sunt cauzate de curentii de apa care, rotandu-se, pot forma un disc de gheata la suprafata. Aceste formatiuni pot avea o circumferinta de pana la 150 de metri.

9. Valul gravitational - este un nor creat de miscarile de aer verticale din zona muntilor sau dupa o furtuna violenta. Acestea iau forma unor valuri care se misca.

Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!

Sursa: oddee.com

FOTO: oddee.com / cliffmass.blogspot.com

FOTO! UK: O mireasa a starnit controverse cu un voal neobisnuit... FOTO! Mireasa a starnit controverse cu un voal ciudat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x