Antena Căutare

Cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de Paște. În Țara Moților au început deja pregătirile pentru sărbători

Mergem într-o călătorie de suflet în inima munţilor Apuseni! Aici, mălaiul încă se face la moară, pâinea se coace în cuptorul cu lemne, iar încondeiatul ouălor de Paşte este o tradiţie care adună toată familia laolaltă.În preajma sărbătorilor, în fiecare casă din Ţara Moţilor miroase a bucate tradiţionale.

Mergem într-o călătorie de suflet în inima munţilor Apuseni! Aici, mălaiul încă se face la moară, pâinea se coace în cuptorul cu lemne, iar încondeiatul ouălor de Paşte este o tradiţie care adună toată familia laolaltă. În preajma sărbătorilor, în fiecare casă din Ţara Moţilor miroase a bucate tradiţionale, oamenii se îmbracă în straie populare şi nu lipsesc nici obiceiurile deosebite.

Dealurile din comuna Ribiţa parcă prind glas în postul Paştelui. Localnicii se adună lângă toacă, iar cei mici sunt fascinaţi de lemnul care cântă. Este un prilej numai bun pentru a demonstra cât sunt de îndemânatici şi astfel duc tradiţia mai departe.

Unii sfinti parinti spun ca actul de a bate toaca reprezinta batutul piroanelor in mainile lui Hristos. Cei care bat toaca vestesc ca Hristos a inviat.

În vreme ce copiii se întrec la bătut toaca, tinerii au o misiune mai zgomotoasă: puşcatul cu carbid. Aşa sunt alungate spiritele rele.

Un obicei străvechi din Ţara Moţilor este şi împistritul ouălor. Ouăle se împistresc în Vinerea Mare. Era un obicei specific satelor din Zarand, dar s-a cam dus, că e o treabă cam migăloasa, iar timpul ne presează.

Peste 1000 de mesaje de dragoste trimise de o profesoară din Timiș unui elev. Părinții băiatului au descoperit ce conțin... Un bărbat a născut! „Nu mi-a știrbit din masculinitate, dar nu voi repeta experiența!” - Foto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x