Antena Căutare

Cine a fost Lupu Bașa, românul care a trăit 225 de ani? S-a născut în satul în care oamenii prind suta de ani!

O comună din Bihor se laudă cu cei mai longevivi localnici! Oamenii ajung frecvent la 100 de ani, iar unul dintre ei ar fi trăit chiar peste două secole, arată documentele. Alimentaţia sănătoasă şi dragostea pentru muncă sunt secretele unei vieţi lungi, se laudă sătenii.

O comună din Bihor se laudă cu cei mai longevivi localnici! Oamenii ajung frecvent la 100 de ani, iar unul dintre ei ar fi trăit chiar peste două secole, arată documentele. Alimentaţia sănătoasă şi dragostea pentru muncă sunt secretele unei vieţi lungi, se laudă sătenii.

Cărpinet este o comună învăluită în legende. Oamenii din localitatea bihoreană ajung frecvent la 100 de ani, iar în documentele vechi găsim şi localnici care ar fi atins frumoasa vârstă de 225 de ani. Nu este singurul lucru nefiresc pe care îl întâlnim aici. Bătrânii comunei povestesc că au prins în viaţă şi ultimul pricolici din zonă - un bărbat care ar fi avut puterea de a controla lupii.

Sunt mulţi cei care cred că la poalele munţilor Codru Moma apa şi aerul au ceva special. Aici se întinde comuna Cărpinet, un loc unde mulţi localnici trăiesc şi muncesc ca în tinereţe până ating suta de ani.

Un detaliul remarcabil apare într-un document din 1619: Chemat ca martor într-un proces, Lupu Başa ar fi vorbit despre fapte petrecute la sfârşitul anilor 1400, pe care le-ar fi văzut cu ochii lui. Iar judecătorul vremii a notat că bărbatul trăia de peste două secole.​

O scenă considerată astăzi o legendă. Dar faptul că oamenii trăiesc aici mai mult nu poate fi negat. Localnicii spun că alimentaţia sănătoasă şi dragostea de muncă îi ţin în viaţă. De secole localnicii au crescut vaci şi oi la poalele munţilor. Au fost mereu prosperi, mai puţin când i-au lovit dezastrele. Sau pricolicii, strigoii care pot lua chip de lup şi în care cred şi astăzi toţi sătenii.

În comuna învăluită în legende, trăiesc peste 2000 de oameni, care bat record după record. Asta în timp ce ţara noastră ocupă ultimele locuri în topul celor mai longevivi europeni. Doar 75 de ani este, în medie, speranţa de viaţă în România.

Un taximetrist a avut cearta anului, cu un pasager rău-platnic! „Nu mă face, că trag pe dreapta!”. Reacția clientului te... Îți dă fiori! Descoperire monumentală într-un mormânt vechi de aproape 5.000 de ani! Istoria timpurie europeană este res...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x