Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Concediile pe litoralul românesc, mai scumpe, în funcție de metoda de plată

Tichetele de vacanţă scumpesc concediile pe litoral! Cazarea costă mai mult pentru clienţii cu vouchere de la stat. Este o practică întâlnită la mai multe hoteluri, care au văzut în tichete o ocazie de a face profit. Ministrul Turismului condamnă situaţia.

Tichetele de vacanţă scumpesc concediile pe litoral! Cazarea costă mai mult pentru clienţii cu vouchere de la stat. Este o practică întâlnită la mai multe hoteluri, care au văzut în tichete o ocazie de a face profit. Ministrul Turismului condamnă situaţia. Iar patronatele cer vouchere cu restricţii, pentru a stimula turismul nu doar vara, pe Litoral şi pe Valea Prahovei, ci şi în restul ţării, în extrasezon.

Cine are vouchere de vacanţă are şi bani de cheltuit. Pare a fi principiul după care se ghidează unele hoteluri, atunci când stabilesc tarifele. Pentru clienţii cu tichete, o noapte de cazare costă automat mai mult.

Deşi nu toate hotelurile taxează diferit în funcţie de metoda de plată, practica este suficient de răspândită încât să intre în atenţia agenţiilor de turism.

„Evident că la mare. Aici hotelierii au mai speculat puţin şi au mai crescut tarifele. Unii au crescut cu şase, alţii cu 10, cu trei, cu cinci. Sunt şi hoteluri care au crescut cu 15. Pentru că au înţeles că datorită voucherelor, clientela, volens - nolens, e asigurată”, a spus Alin Burcea, CEO agenţie de turism.

Situaţia a ajuns şi la urechile ministrului Turismului, care spune că practica este ilegală.

Cei de la Protecţia Consumatorului chiar au o sancţiune extrem de mare pentru o astfel de practică, vorbim aici între 50.000 de lei şi 100.000 de lei.

În 2018, primul an în care au funcţionat tichetele de vacanţă, unităţile de cazare au primit cu aproape 800.000 de turişti în plus, faţă de 2017. Iar vara aceasta, s-a triplat deja numărul rezervărilor plătite cu vouchere. Este clar că programul stimulează turismul în România, însă doar în anumite perioade şi zone, oricum aglomerate în mod normal.

În timp ce înfloresc concediile în iulie şi august, pe Valea Prahovei ori pe Litoral, în hotelurile şi pensiunile din zone mai puţin cunoscute bate vântul tot anul. Aşa că patronatele din turism cer măsuri: vouchere cu valabilitate doar în extrasezon.

Ministerul Turismului a anunţat că bugetarii vor primi tichete şi anul viitor.

Recomandari