Antena Căutare

Corespondenţa de dragoste Brâncuşi-Florence Meyer, precum şi alte hârtii importante din colecţia unui muzeograf, în licitaţie

Mărturii de iubire, artă şi credinţă în corespondenţa Constantin Brâncuşi-Florence Meyer vor fi scoase la licitaţie pe 4 martie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

O poveste scrisă în aproape două decenii, dovedită, astăzi, de impresionantele scrisori de dragoste ale părintelui sculpturii moderne şi muza lui. "Noi n-avem decât credinţa pentru a ne ghida, scumpă Florence", scria Brâncuşi.

Potrivit Artmark, celebrei corespondenţe i se adaugă şi o colecţie de hârtii importante - cărţi rarisime, cu semnătura olografă a celebrilor autori români Eminescu, Rebreanu, Sorescu, Labiş, manuscrise miniate, hărţi şi cărţi vechi, unele dintre loturi în curs de clasare.

O scrisoare de dragoste ”Şi această nevoie profundă care ne frământă tot timpul este ca o piatră preţioasă, neşlefuită” (Et cette nécessite profondé qui nous fourment constamment, est comme une piere précieuse, brute", trimisă de Constantin Brâncuşi către Florence Meyer (Homolka), Paris, 31 iulie 1933, are un preţ de pornire de 1.000 de euro.

Acelaşi preţ are şi o altă scrisoare de dragoste ”Morice al tău ... îţi cere totul şi nu îţî dă nimic.” (ton Morice ... il te demande tout et ne te donne rien), trimisă de artist către Florence Meyer (Homolka), Paris, 17 aprilie 1946, cu semnătura olografă şi plicul original.

În aceeaşi sesiune, volumul "Antichităţile Pompeiului” (Grand Frontispice du Premier Volume des Antiquités de Pompeia), de Francesco Piranesi, 1804, cu 34 de gravuri dintre care opt duble, care a aparţinut colecţionarului rus Nikolai Alexandrovich Kushelev-Bezborodko, provine din colecţia diplomatului Vasile Stoica, va fi pus în vânzare de la 7.000 de euro. Volumul a făcut parte din colecţia conţilor Bezborodko şi Koucheleff (secolul XIX), colecţie parţial vândută în 1869. Cea mai mare parte a acestei colecţii a fost donată Academiei de Arte Frumoase din Sankt Petersburg.

Un alt lor, un hrisov de împroprietărire emis de Constantin Brâncoveanu, voievodul Ţării Româneşti, în al douăzecilea an al domniei sale, pe 30 aprilie 7217 (1709), cu sigiliul şi semnătura domnitorului, piesă extrem de rară, de colecţie, este de vânzare de la 4.000 de euro.

Loturile pot fi văzute în expoziţie, la sediul Artmark din strada C.A. Rosetti.

Sursa : news.ro

A luptat 10 ani ca să își găsească fiul care i-a fost răpit de pe stradă! Unde a ajuns băiatul. „Am leșinat când am afla... Miracolele există! O femeie și-a recuperat inelul pierdut după aproape 50 de ani: ”Am rămas cu gura căscată!” ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x