Antena Căutare

Un român va conduce Orchestra Națională a Franței, la doar 39 de ani. Cristian Măcelaru este cel mai mic fiu dintr-o familie cu 10 copii din Timișoara

Orchestra Națională a Franței, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfonice din țară, va fi condusă de un român în vârstă de 39 de ani. Este vorba de dirijorul român Cristian Măcelaru, care îl va succeda, începând din septembrie 2021, pe francezul Emmanuel Kirvine. 

Un român va conduce Orchestra Națională a Franței, la doar 39 de ani. Cristian Măcelaru este cel mai mic fiu dintr-o familie cu 10 copii din Timișoara Galerie
Cristian Măcelaru va conduce Orchestra Națională a Franței

Anunțul surpriză a fost făcut marți, pe 12 noiembrie. Dirijorul român Cristian Măcelaru va prelua conducerea Orchestrei Naționale a Franței începând de la 1 septembrie 2021, după ce această funcție a fost ocupată, timp de patru sezoane, de către Emmanuele Kirvine.

Cristian Măcelaru, în vârstă de 39 de ani, a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În prezent, este director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

”Orchestra naţională a Franţei s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne şi contemporane”, a declarat pentru France Musique Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

Un român va conduce Orchestra Națională a Franței, la doar 39 de ani. Cristian Măcelaru este cel mai mic fiu dintr-o familie cu 10 copii din Timișoara

Cristian Măcelaru este cel mai mic fiu dintr-o familie cu zece copii

”După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el şi pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză şi mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu «La Valse», de Ravel şi Simfonia a 9-a de Dvorák. Sentimentele au rămas aceleaşi”, a arătat francezul.

Născut la Timişoara, cel mai mic dintre zece fraţi, Cristian Măcelaru s-a stabilit în Statele Unite la vârsta de 17 ani. Acesta a studiat în primii ani viioara, iar apoi s-a făcut remarcat ca cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei simfonice din Miami, în Statele Unite şi a început să dirijeze. A ajuns cunoscut după ce a condus Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez.

Cariera sa de dirijor s-a desfăşurat mai ales în Statele Unite. A câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, în 2012 şi Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony. În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă şi Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania.

Americanii cărora le este frică să zboare, scapă de această anxietate cu ajutorul unei purceluşe... Black Friday ține câteva săptămâni în România. Ce trebuie să știe românii ca să nu cadă în capcana aşa-ziselor reduceri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x