CRUZIMEA aztecilor, dezvăluită la adevărata scară! Descoperirea MACABRĂ a arheologilor în capitala Mexicului. Sacrificații apucau să își vadă inimile scoase din piept! – FOTO

 
+4 click pentru
galerie

Un „turn de cranii” a fost descoperit de arheologi în apropierea sitului Templo Mayor din Tenochtitlan, capitala aztecilor, care ulterior a devenit Ciudad de México, acest turn făcând lumină asupra adevăratei scări a cruzimii acestui popor care obișnuia să facă sacrificii umane.

Potrivit unui studiu, sacrificații apucau să își vadă inimile scoase din piept înainte de a le fi tăiate capetele. Craniile lor erau adăugate la oribilul monument, care are dimensiunea unui teren de baschet.   

Zona în care a fost făcută descoperirea a fost epicentrul orașului aztec Tenochtitlan – un loc macabru în care erau făcute adesea sacrificii umane dedicate zeilor.

Captivii erau duși la Templo Mayor (Marele Templu) – unde preoții le scoteau inimile din piept în timp ce aceștia erau încă în viață. Apoi, victimele erau decapitate, iar preoții le îndepărtau cu grijă pielea și mușchii de pe capete.  

Ulterior, în cranii erau făcute găuri mari, laterale, după care acestea erau așezate pe un stâlp de lemn mare, înainte de a fi puse pe „tzompantli” – un „turn” ori un „grilaj” pe care erau expuse craniile, în fața templului.

Două coloane de cranii decorative din mortar erau amplasate pe fiecare parte a turnului, pentru a le încadra pe cele reale. Acest monument avea rolul de a onora zeii și de a intimida potențialii inamici.

Picturi și descrieri scrise datând din perioada colonială au documentat situl macabru. Potrivit unui studiu istoric, un asemenea turn includea peste 130.000 de cranii reale.  

În 2015, însă, arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au găsit unul dintre turnurile cu cranii. Au fost descoperite în total peste 650 de cranii și mii de fragmente, oferind o nouă imagine în legătură cu sângeroasa cultură a aztecilor.

Ținând cont de dimensiunea acestor coloane, experții estimează că erau „expuse” simultan câteva mii de cranii.

În două sesiuni de săpături recente, arheologii au colectat 180 de cranii complete dintr-un turn și mii de fragmente de cranii. Urmele de tăieturi confirmă că pielea și mușchii capetelor victimelor erau îndepărtate după moartea acestora, iar semnele decapitărilor sunt „clare și uniforme”.

Trei sferturi din totalul craniilor analizate au aparținut unor bărbați, cei mai mulți cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Aproximativ 20% dintre acestea au aparținut unor femei, iar procentul de 5% rămas este reprezentat de copii.

Toate victimele ar fi fost „relativ sănătoase” înainte de a fi sacrificate la templu.

Studiind izotopi din dinți și oase, experții au descoperit că victimele erau născute în diferite locuri din Mesoamerica.

Multe dintre victime au petrecut mult timp în Tenochtitlan înainte de a fi sacrificate.

Conchistadorii spanioli au fost îngroziți de coloana cu cranii atunci când au intrat în 1519 în Tenochtitlan. Doi ani mai târziu, ei au distrus orașul și au construit peste ruinele acestuia, lăsând rămășițele sacrificiilor umane făcute de azteci sub străzile care au format ulterior capitala Mexicului - Ciudad de México.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI