Antena Căutare

„O bătrână doamnă care atrage tineretul!” Cum arată o zi la bordul Bricului Mircea, Nava-Școală ce împlinește 80 de ani de „viață”

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii împlineşte anul acesta 80 de ani. Bricul Mircea, singura navă şcoală a Forţelor Navale Române, a scos de-a lungul celor 80 de ani multe generaţii de marinari.

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii împlineşte anul acesta 80 de ani. Bricul Mircea, singura navă şcoală a Forţelor Navale Române, a scos de-a lungul celor 80 de ani multe generaţii de marinari.

Anul acesta, „Mircea” se întoarce acolo unde a fost construită. Voiajul de instrucţie va avea ca punct terminus oraşul Hamburg.

„O bătrână doamnă curtată de tineri”, spun cei care au învăţat meserie pe Bricul Mircea.

80 de ani de activitate, 120 de porturi vizitate, zeci de mii de mile marine parcurse și 70 de generații de marinari scoase gata să înfrunte marea și viața. Asta este, pe scurt, istoria Bricului Mircea, Nava- Școală a Marinei Militare Române. O navă de suflet a celor care îmbrăţişează meseria de marinar.

„Nava, echipajul, formează un tot unitar, chiar dacă nu se vede”, spune comandorul Mircea Târhoacă, comandant al Navei- Școală „Mircea”.

„E altceva aici, e altfel. Te atrage această navă”, mărturisește Laura Sburlea, comandant al Grupului de Vele.

Asta în ciuda faptului că viaţa la bord nu este deloc uşoară. Din contră! Mai ales că manevrele se fac cu vele şi implică foarte multă muncă fizică.

„Condiţiile de la bord sunt, din punctul meu de vedere, spartane. Cine vine aici nu vine într-o vacanţă. Cei care cred că vin într-o vacanţă îşi dau seama din prima zi că nu e aşa, vin la o instrucţie serioasă”, explică comandorul Gabriel Moise, fost comandant al Navei- Școală „Mircea”.

Cazarma 3 este locul în care îşi desfăşoară toate activităţile studenţii şi elevii. Aici dorm, în hamace. Aici mănâncă, aici învaţă, aici se instruiesc, aici îşi desfăşoară toată activitatea.

Laura Sburlea este singura femeie din cei aproximativ 100 de marinari care formează echipajul permanent al Bricului Mircea.

Chiar dacă recunoaște că este extrem de dificil să supraviețuiești într-o lume a bărbaților, a reuşit ca, doar într-un an, să devină comandant al Grupului de Vele.

Este oficial! Studiile dau peste cap masculinitatea bărbaților! Ce se ascunde sub barba provocatoare a domnilor... Ștefan, un român de 19 ani, erou în Franța, în timpul tragediei de la Notre Dame. Tânărul ajută acum la descoperirea cau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x